Aug 13, 2015

Penyebab Resdung & Rawatan

Rawatan Resdung yang biasa saya lihat agak menakutkan dan menyakitkan. Pengalaman abang saya yang mengalami Resdung yang teruk, serius TERUK ! Walaupon muka cantik tak berjerawat, saya memahami perasaan rimas dengan sinus dan hingus yang bergelombang dalam hidung tu. Kesian saya tengok dia. 
.

Setiap orang dimuka bumi ini ada resdung. Tapi tahap resdung seseorang itu bergantung sama ada bakteria resdung itu terlebih aktif ataupun tidak aktif. Ada pelbagai rawatan, dari rawatan traditional, rawatan di spa, rawatan meggunakan pawang, bomoh pon ada tau!. Jadi saya berbalik pada rawatan saintifk yang lebih jitu penilaiannya.
.

Dalam istilah perubatannya, resdung dikenali sebagai Sinusitis. Kita ingat penyakit ini tidak kronik dan tidak membahayakan. Memang. Resdung tidak berjangkit, dan dianggap penyakit yang remeh temeh, macam Selesema biasa.
.

Tapi tahu tak? 
.

Orang yang mengalami Sinusitis ni mempunyai 2 kemungkinan yang boleh dilihat secara nyata :
  • Selesema teruk yang tidak berhenti-henti, atau 
  • Jerawat teruk yang tumbuh di muka atau badan
.

Jom study siket ;)

Rujuk gambar diatas :Bahagian hidung belah kiri lebih bersih tanpa lebihan mucus atau hingus manakalaBahagian belah kanan terdapat lebihan mucus yang bermula dari bahagian dahi hingga ke hidung

.

Resdung adalah penyakit hidung yang berpunca dari radang pada membran. Sinus pula adalah rongga dalam tulang muka yang dipenuhi dengan mukosa (mucus). Jadi rongga tulang muka yang dipenuhi dengan hingus ataupon mucus boleh menyebabkan ia tersumbat dan berisiko menyebabkan masalah kesihatan KERANA bakteria dan kulat boleh membiak didalam tulang muka dan menghasilkan nanah.

.

Komplikasi yang selalu Pesakit Resdung rasa :
  1. Jangkitan nanah dikawasan mata dan sekitar muka - Jerawat actually
  2. Jangkitan otak (meningitis)
  3. Sakit tekak kronik
  4. Jangkitan tulang muka - Tulang pipi, dahi akan rasa sakit
  5. Tidur berdengkur - tanda sistem pernafasan tak bagus
  6. Jangkitan telinga & tonsil 
  7. Alahan hidung - hidung sensitif, terlampau sensitif
  8. Selesema yang malarat - Dari kanak-kanak sampai lah dewasa masih berhingus.
.



Gambar : Sakit dalaman hidung yang merunsingkan keadaan.

.

Kajian demi kajian yang dijalankan oleh Shaklee, Set Resdung yang boleh diambil oleh penghidap resdung boleh klik link dibawah ni ;)

.



Ada 3 item dalam Set Resdung nih
  1. Vitamin C
  2. B - Complex
  3. Alfalfa  
Tiga-tiga item ni boleh anda refer di link yang sata berikan diatas yew!

Jadi kalau korang berminat untuk order Set Resdung ini, boleh klik link dibawah 




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Mashidayu Mohyi (ID 1208072)
Facebook : Mashidayu Mohyi
No Tel : 017 880 5272
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya