Penyebab Dan Gejala Rheumatoid Arthritis

Apa itu Rheumatoid Arthritis?

Rheumatoid arthritis atau artritis rheumatoid adalah sakit radang yang kronik pada sendi yang menyebabkan rasa sakit, bengkak pada sendi contohnya di kaki dan tangan. Arthritis bererti radang sendi dan selalu muncul pada bahagian di sekitar sendi, seperti pada otot, ligamen. Sebanyak 1-3% daripada penduduk seluruh dunia mengalami penyakit radang sendi. Kebarangkaliannya akan meningkat pada usia 30 hingga 50 tahun. Wanita yang belum mengalami putus haid adalah lebih berisiko untuk mendapat penyakit ini.
Pesakit yang alami penyakit Rheumatoid Arthritis
Gambar di atas adalah adik saya yang mengalami penyakit Rheumatoid Arthritis. Dia telah alami penyakit itu semenjak 7 tahun yang lepas. Telah mencuba pelbagai ubat-ubatan tetapi bengkak sendi itu tidak berkurangan.

Penyebab Rheumatoid Arthritis

Penyakit ini sampai sekarang masih belum dikenalpasti. Namun, diketahui bahawa rheumatoid athritis adalah penyakit autoimun semulajadi sistem kekebalan tubuh tidak beroperasi dengan betul, sehingga sistem kekebalan tubuh menyerang rangkaian sendi yang sihat dan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi seterusnya. Genetik juga memainkan faktor penyumbang terhadap penyakit athtritis ini.

Gejala Rheumatoid Arthritis

Permulaan rheumatoid arthritis membawa keletihan, rasa sakit, kekakuan, sakit, dan rasa sakit dan bengkak pada sendi bilateral terpencil. Rheumatoid arthritis biasanya bermula di tangan, atau kaki dan juga akan mempengaruhi pergelangan tangan, beberapa sendi di tangan. Rheumatoid arthritis adalah juga ditemui di siku, bahu, leher, lutut, pinggul dan pergelangan kaki. Seiring waktu, radang sendi boleh rosak dan menyebabkan ciri-ciri lain seperti benjolan atau nodul di bawah kulit.

Siapa yang berisiko?

Rheumatoid arthritis mempengaruhi lebih daripada 2 juta orang Amerika dengan lebih daripada 1 juta wanita berbanding dengan hanya lebih daripada setengah juta orang, Walaupun awal ini umumnya usia pertengahan, lebih umum ditemui pada orang tua. Rheumatoid arthritis juga telah ditemui pada kanak-kanak-kanak dan dewasa muda.Entri seterusnya, Insyallah apa suplemen yang sesuai yang telah dicadangkan oleh Pakar Nutrisi Shaklee bagi mengurangkan sakit Rheumatoid Arthritis.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Nurul Ain Najwa Rosli (ID 1208084)
Facebook : Ain Rosli
No Tel : 017 735 2669
Emel : nurulainnajwarosli@yahoo.com
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!