Jun 6, 2010

Petua Elak Bayi Demam Lepas Kena Cucuk


Hari jumaat yang lepas, Icha kena dua das injections pada kedua-dua peha kiri dan kanan, dan juga ubat minum (vaksin untuk rotavirus). Ni gambar dia time kena inject tu. syiaaann la anak emak ye? =)


Meraung beb.. mau Icha tak sakit hati orang pegang-pegang dia dan cucuk jarum panjang pulak tu! Hihihi. Takpe2, bayi susu ibu mesti kuat ok? Hari-hari emak makan macam-macam untuk jadikan Icha kuat dan sihat tau...

Risau juga kot-kot icha demam lepas tu kan? Dua das tu. Kita yang dewasa pun ada yang tak tahan sakit kan? (haaa..jangan tak mengaku ye? saya tahu ada kawan-kawan yang nak telan ubat pun takut kan?). Tapi, saya teringat pesan Kak Cery, jadi sebelum Icha kena inject, saya siap2 telan dua biji Vitamin C Shaklee dan terus breastfeed Icha. inshaALLAH .. kalau demam pun tak teruk mana.

Hasilnya, memang petang dan malam tu Icha macam over-manja sikit. Tapi, saya keep on breastfeed dia (sebab Icha still demand), dan demah jugaklah kepala icha siap-siap takut jadi panas. Ibu baru memang risau lebih-lebih kan?

Alhamdulillah.. time bangun tidur pagi semalam (sabtu), Icha' s condition was marvellous! Malam tadi, siap kitorang gi kenduri rumah Tok Teh Icha sampai tengah malam. 

Ni dia muka bayi yang kena cucuk semalam tu, baru je bangun dari tidur ni :)

Comelnya diaa!

So kawan-kawan, satu petua yang saya nak kongsi hari ni ialah jangan lupa sebelum bawa baby gi inject, telan dua biji vitamin C Shaklee dan terus breastfeed baby tu

Vitamin C ni salah satu fungsinya ialah untuk membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan. 

Antara yang lain pula :

  1. membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan
  2. Untuk kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan.
  3. membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi
  4. membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka
  5. membina kalogen untuk kulit yang sihat
  6. bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan
  7. meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging


.. dan istimewanya vitamin C daripada Shaklee ni pula ialah



"Shaklee Sustained Release Vita - C 500mg merupakan produk pertama yang menawarkan perlindungan pelepasan terkawal semula jam demi jam dengan menggunakan komponen tumbuh tumbuhan semulajadi untuk memberikan bekalan vitamin C kepada tubuh badan dengan lembut dan berterusan. Satu tablet 500mg vitamin C Shaklee ni bersamaan dengan tujuh biji oren segar."



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Hadhatina Mkb (ID 846060) 
Facebook : Hadhatina Mkb
No Tel : 019 293 9886
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya