Jun 20, 2010

7 Tanda Bahawa Anak Anda Mencintai Anda



7 tanda yang anak anda menyayangi anda

1 Your newborn stares into your eyes — he's actually working hard to memorize your face. He doesn't understand anything else about the world, but he knows you're important.

kenapa saya nak menangis bila baca ayat ni ekk? tulah nikmatnya jadi ibu .. terasa diri amat diperlukan sgt. kalau dengan hubby, kita perlu mengalah sebab hubby kita wajib utamakan ibu dia. tapi, dengan anak .. kitalah manusia pertama dalam hati dia (sebab tu saya sangat meradang kalau ada orang sibuk2 nak rancang life icha, buat itu ini kat icha or cakap bukan2 pasal icha). tapi icha bila dah kawen kena dengar cakap suami tau sayang ..? (^-^)

2 Your baby thinks about you even when you're not around. Between 8 and 12 months old, he'll start to scrunch his face and look around when you leave the room — and he'll smile when you return.

tak perlu tunggu 8 - 12 bulan. icha sejak sebulan yg lepas dah tak boleh berenggang dengan saya. asal saya ke dapur aje, dia jerit ; asal saya ke toilet aje, dia jerit .. bukan menangis pun tau? then, bila saya datang, terus icha renung muka saya sungguh2 dan lama2 dia sengih2 comel. kalau org tua tgk, kata menyusahkan. tapi tulah pahala yg saya dapat bila saya redha susah sebab nak jaga keperluan icha. saya ibu yang melahirkan dia .. saya sanggup susah untuk anak2 saya.

3 Your toddler throws wicked tantrums. Nope, those screaming fits don't mean he's stopped loving you. He wouldn't be so hurt and angry if he didn't trust you so deeply.

ni belum la lagi. tapi saya kecik2 adalah buat macam ni .. i love my emak and abah, tapi orang ramai adik (adik saya 8 orang) .. saya sebenarnya tak puas jadi anak sebab asyik beralah =(

4 Your toddler runs to you for comfort when he falls down or feels sad. Kids this age may not truly understand the meaning of "I love you," but their actions speak louder than words.

yang ni saya tak perasan whether saya ada buat atau tak .. but my adik2, yes .. jatuh sikit, luka sikit .. pergi kat mak.. saya kurang rasanya, maybe sebab saya rasa diri saya kakak .. so saya kalau takat sakit2 or sedih2 sikit tu saya jarang share dengan parents..

5 Your preschooler gives you a flower picked from the garden, a finger-painted heart, a sparkly rock, or another gift.

ni selalu buat .. ada duit lebih, belanja emak dan abah (dan adik2) .. even, menang apa2 hadiah kat sekolah pun takkan buka sebab nak mak bukakan. pada saya, hadiah tu untuk emak dan abah, bukan untuk saya ..

6 Your preschooler wants your approval. He'll start to be more cooperative around the house, and he'll look for chances to impress. "Look at me!" will become a catchphrase.

yang ni adik bongsu saya, nabil, selalu buat .. apabila buat berjaya buat something, let say lukis gambar robot yang cantik, dia akan paksa emak saya impressed dengan dia dengan cara check lukisan tu .. budak bijak!

7 Your grade-schooler trusts you with secrets, like his first crush or his most embarrassing moment. You're his confidante, even if he shies away from your hugs in public

.. ingat lagi korang first time period bagitau sape? ^_^)