Jan 3, 2011

Susu Pekat, Baby Lena

Okey, blog saya ni memanglah asyik cerita pasal Set B, iaitu Set Breastfeeding Shaklee. Kalini, saya nak share satu testimoni daripada blog Laila.

Salam Bahagia,

Saya sangat gembira hari ini selepas membaca testimoni terbaru dari Puan Nadxoxo. Alhamdulillah perubahan positif dirasai selepas mengambil Set Ibu Menyusu dan ESP

Terima Kasih Nad kerana share the testimonial and the happiness with us!

Dipetik dari Blog Nadxoxo.

Setiap hari saya makan 2 tablets Alfalfa. Vitamin C, Multivitamin, dan B Complex pulak saya makan 1 tablet setiap satu. Memang kena minum banyak air bila makan vitamin. So saya pastikan minum 3 liter air masak setiap hari walaupun kadang-kadang tak tercapai :P

ESP plak saya bancuh 1.5 sudu besar dengan Vico. Sedap! :D

Perubahan Yang Dirasakan 

1. Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlaku healing crisis. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D >> HEALING CRISIS

2. Lil Zahin menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya susu semakin pekat. Dah nampak macam formula milk pulak. Hehe.

3. Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe.

4. Ada beberapa orang cakap kulit lil Zahin ni halus dan lembut, best bila sentuh. Bukan ke semua baby kulit halus dan lembut? Hehe. Tapi yang saya perasan, dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu.

Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D



Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(
 
Selepas sebulan consume, usia lil Zahin 51 hari. Dah takde biji-biji!



Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D


Even saya tak lap dengan kain lembab sisa susu kat mulut lil Zahin pun tak naik ruam. Sebab lil Zahin sangat rajin mengelap mulut dia dengan mitten dia. Haha.

5. Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg.

Alhamdulillah. Memang saya akui majoriti ibu-ibu memang puas hati dengan Set Penyusuan ini. Nak tahu apa cadangan set menyusu yang sesuai serta tips dan konsultasi percuma, jangan segan-segan contact saya. No fon saya 0192939886. Emel pun boleh ke hadhatina@yahoo.com

Salam sayang,

Mommy Icha