Oct 12, 2012

Sebab - sebab utama kenapa susu badan mulai berkurang apabila bekerja

Rata-rata ibu-ibu yang sms/ email saya mengadu kerunsingan yang lebih kurang serupa - susu mulai berkurangan setelah mereka mulai bekerja. Dan, mereka bertanyakan kepada saya samada vitamin Shaklee ini boleh membanyakkan susu badan mereka?

Daripada pemerhatian saya mendapati, kemungkinan mereka menghadapi masalah yang lebih kurang serupa ini adalah kerana sebab yang sama.

Di sini saya kongsikan sebab-sebab yang memungkinkan masalah itu berlaku
  • Tidak disiplin mengepam. Maklum saja bila dah kerja bukan boleh suka-suka hati nak tinggal kerja, terutama yang sentiasa kena ‘on-call’ atau ‘stand-by’. Ibu yang bekerja di kaunter, kerja di production line, dsb biasanya menghadapi masalah untuk mengepam secara konsisten.
  • Bayi keliru puting. Ada bayi yang apabila diberi puting botol, maka dia lebih menggemari puting botol berbanding ibunya sendiri. Ini menyebabkan ibu kurang mendapat rangsangan penyusuan kerana bayi kurang menyusu di payudara.
  • Kurang minum air. Maklumlah bila dah sibuk tu, nasiblah bernafas ni tak payah nak diperingat. Kalau tak bernafas pun lupa.
  • Stress. Tak ramai yang sedari bahawa dia sebenarnya dalam keadaan stress. Stress ni tak semestinya datang dalam keadaan kita tertekan, rasa nak bunuh diri, etc.. stress juga terjadi bila terlalu banyak benda nak difikir/dibuat dalam satu masa, walaupun kita rasa “Eh, aku OK je” tapi kimia-kimia dalam tubuh kita kadang tak dapat nak cope. 
Bukan mudah ya mahu berjaya dalam missi penyusuan susu ibu jika kurang motivasi dan ilmu. Tapi jangan risau, seandainya anda mendapati susu badan anda mulai berkurangan, cepat-cepat buat checklist di bawah.
  • Adakah mengepam di pejabat 2-3 jam sekali?
  • Adakah bayi masih gemar menyusu di payudara seperti semasa bercuti?
  • Adakah cukup minum air (biasa 8 gelas sehari, bagi yang mengambil supplement 3 litersehari)
  • Adakah menghadapi tekanan walaupun sedikit?
  • Adakah cukup rehat?
Jadi pastikan jawapan2 utk bersoalan di atas:
  • YA
  • YA
  • YA
  • TIDAK
  • YA

Pengambilan vitamin asasnya adalah untuk membantu tubuh si ibu lebih sustained bertenaga, less stress dan lebih immune. Ketiga-tiga perkara ini penting seiring selalu demi kejayaan dalam penyusuan susu ibu itu. Untuk membanyakkan susu pula, patuhi peraturan pertama iaitu SUPPLY Vs DEMAND. Stimulasi yang secukupnya pada payudara amat crucial, bukan milk booster yang utama.