Ganti nutrisi yang hilang akibat pengambilan pil perancang dengan mengamalkan suplemen


Tahukah anda bahawa pengambilan pil perancang (dan sebahagian besar ubat-ubatan) boleh mengganggu penyerapan nutrisi ke dalam tubuh daripada makanan yang anda makan?
Pengambilan pil perancang mengurangkan kadar penyerapan vitamin B6, B12, asid folik, magnesium dan zink oleh tubuh. Tambahan pula, pil-pil perancang kehamilan ini perlu dimakan secara berterusan dalam tempoh tertentu, sudah pastilah gangguan penyerapan nutrisi akan berterusan.
Untuk mengatasi masalah ini, amalkan pengambilan multivitamin sekurang-kurangnya untuk cover kembali nutrisi yang ‘hilang’ dan ‘tak dapat diserap’ oleh tubuh tadi. Amalkan juga pemakanan berkhasiat jika anda mengamalkan sebarang pil perancang/ ubat-ubatan.
Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, dan mengamalkan pengambilan pil perancang kehamilan, penggantian nutrisi-nutrisi ini amat penting sekiranya anda mahukan kesihatan yang optimum dan berpanjangan. Anda boleh mengamalkan pengambilan vitamin2 dalam SET B SHAKLEE yang kami sediakan untuk mengatasi masalah ini.
Kepentingan setiap vitamin dalam SET B:
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.
b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.
c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.
d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut dan membuat pesanan.

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!