Mar 26, 2011

Countdown Setahun Icha : 10 Hari Lagi!!!


Kawan-kawan! Dengan bangganya, saya, HADHATINA a.k.a MOMMY ICHA, presenting …
Lilypie Breastfeeding tickers
Alhamdulillah .. syukur saya masih menyusukan ICHA dengan susu saya sendiri sehingga ke saat ini. Saya bangga kerana kecomelan, kepetahan, kecerdikan, kenakalan dan segala-galanya yang ada pada ICHA 99% adalah hasil usaha saya memberi the ever best food in the world! SUSU IBU!
One year more to go. Minimum.
Saja nak share newsletter yang saya dapat daripada BabyCentre harini. Saya share pasal first steps je k sebab currently saya sedang giat melatih ICHA bertatih. (coz i was quite sedey tak capai target ICHA berjalan 2 months ago)

 

First steps

If your baby isn't walking already, she's likely to take her first independent steps soon. (If she doesn't, don't worry. Some perfectly normal babies are 16 or 17 months old before they start walking.)

You can encourage your baby to walk by standing or kneeling in front of her and holding out your hands. Or hold both her hands and walk her toward you. If she's like most children, your baby will take those early strides with her arms out to the side (for balance) and bent at the elbows, her feet turned outward, and belly out in front while her bottom sticks out behind (for balance).

As always, make sure your baby has a soft, safe environment in which to hone her new skills. Follow standard childproofing guidelines and never leave your baby unattended. Most important, keep the camera ready!


Dimaklumkan bahawa ICHA dah menunjukkan tanda-tanda mahu bertatih. Yelah .. she supposed to walk ealier coz dah laaaaama dah ICHA pandai buat pondok-pondok tu tau! Suddenly, sebab asyik dimanjakan oleh orang2 sekeliling, langsung terbantut progress nya. (bukan saya tau sebab saya sah2 garang).
Actually, ICHA sekarang tengah seronok nak belajar bertatih. Dia suka sangat melutut sambil loncat-loncatkan badan dia. Ala-ala macam suruh kita ambik dia la kan? So, what I did was, hold her hands (bukan her arms), then, ICHA pun akan berdiri dengan menggunakan kekuatan lutut dia. So, bila dah berdiri, kami pun start praktis bertatih. Ber’step-step’ sampai lenguh jugalah tangan saya ni. ICHA sangat lah suka aktiviti ni tau! Untuk bagi ICHA happy, every step ke depan yang ICHA berjaya buat, saya akan jerit “ yeaaa.. good girl!! good girl! satu lagi ICHA ~ one, two, three … “ so, far dah berbelas-belas steps jugalah.
Alhamdulillah. Maybe teknik Sichida Method yang saya sedang gunakan tu berkesan juga, coz salah satu perkara yang cakap kat ICHA “ sayang.. sayang mak kena belajar berjalan tau. kita buat sama-sama tau sayang .. mak tau ICHA sebenarnya boleh jalan, tapi saja taknak susahkan mak kan? saaayang anak mak.”
InshaALLAH. Tak lama lagi berjalan lah anak dara saya tu. Nanti dah berjalan baru boleh belikan kasut okey? Dan, barulah saya yakin nak mengandungkan adik ICHA pula. Jeng! Jeng! Jeng!
Saja nak share, ICHA dah pandai panjat tangga sendiri. Siapa pernah datang rumah saya mesti tahu betapa tinggi dan bahayanya tangga kat rumah saya tu. Haha. Sebagai langkah keselamatan, dah pun selamat abah ICHA pasang pagar (temporary). Ada sape2 nak hadiahkan pagar x sempena birthday ICHA ni? Takmo yang murah, saya nak yang mahal. Ahaks! ( lepuk baru tau! demand! )
So, itulah update terkini ICHA. Lagi 10 hari yea?
2011-03-22 20.44.10
Notes : Kitorang kat Penang ni .. saya teringin nak join SGM esok tapi takde transport + tak tau tempat tu Sad smile