Nov 18, 2010

15 Perkara Yang Berubah Tentang Mommy Icha Semenjak Menjadi Seorang Emak :)

Salam Aidiladha All!

Kepada kawan-kawan yang subscribed newsletter daripada website http://www.babycenter.com/, mesti dapat kan artikel best hari ni - 

Forty-two things that change when you have a baby


So, saya just nak share yang 15 pertama je. The rest, you all bolehlah klik kat link yang saya bagi tu. Enjoy reading and enjoy the moment of being a supermom!

1. You finally stop to smell the roses, because your baby is in your arms.
- Yes! Terutamanya bau kepala dan bau leher Icha yang buchuk-buchuk masyam tu.. mashaALLAH.. subhanallah.. memanglah aromaterapi terbaik! Dan saya mesti akan cakap macam ni " Mak nak cium bau penghuni syurga ni."

2. Where you once believed you were fearless, you now find yourself afraid. [See a reader's perspective in #22, below.]
- Afraid of loosing her .. afraid of I am not able to be her supermom, her superhero .. at the same time, a superduper wifey to my hubby!

3. The sacrifices you thought you made to have a child no longer seem like sacrifices.
- Betul! Lagi-lagi bila hubby pernah pesan masa saya dalam pantang dulu " Sayang berjaga malam semua ni, tak cukup tidur .. semua ni ALLAH bagi pahala. Kalau senang membesarkan anak, takdelah ALLAH letak syurga tu kat telapak kaki ibu." Oh hubby! Macam mana lah saya tak adore MKB ni sangat-sangat kan? Puitis.

4. You respect your body ... finally.
- Hehehe. Alhamdulillah saya maintain slim macam zaman anak dara dulu. Cuma sebab breastfeed ni so I rasa agak seksi dengan boobies yang agak berisi (ooppss..! Saja nak psiko korang supaya breastfeed!)

5. You respect your parents and love them in a new way.
- Ha ah. Tapi saya still banyak nak belajar untuk jadi anak dan menantu yang baik sebab saya ni 'kurang sabar' :)

6. You find that your baby's pain feels much worse than your own.
- Betul! Saya paling pantang bila dengar Icha menangis, terseksa jiwa raga ni taww..

7. You believe once again in the things you believed in as a child.
- Saya rasa ye.. tapi, tak terfikir pulak apa bendanya nak bagi contoh kat sini.

8. You lose touch with the people in your life whom you should have banished years ago.
- Hehehe. Yelah.. dah ada baby comel dan cerdik, hubbyy yang baik.. kenapa nak ingat2 kat kenangan lama kan? ;)

9. Your heart breaks much more easily.
- Much more sensitives ..

10. You think of someone else 234,836,178,976 times a day.
- Erk! Ye kot.. saya kurang fikir pasal diri sendiri

11. Every day is a surprise.
- This is among the BEST POINT!!! Every each day coming in, sangat mengujakan!

12. Bodily functions are no longer repulsive. In fact, they please you. (Hooray for poop!)
- Ceh!

13. You look at your baby in the mirror instead of yourself.
- Of course lah kan! Ibu mana yang tidak teruja dengan kecomelan anaknya :)

14. You become a morning person.
- Hehehe. Ye betul.

15. Your love becomes limitless, a superhuman power.
- Saya ialah seorang supermom, superwife! Yeay!






lots of love,