Jul 8, 2010

Info Menarik B Complex Shaklee

Salam semua.. thanks lots kepada anda yang masih sudi mengikuti blog saya. InshaALLAH.. saya akan usahakan untuk menambahbaik lagi kandungan blog ini untuk manfaat kita bersama.

Okay, harini saya nak cerita pasal vitamin B Complex. Vitamin B Complex ni adalah antara vitamin favourite saya masa kecik-kecik dulu dan sangat penting - penyembuh ulcer mulut saya. Mak saya kata, saya kurang vitamin B sebab tu asyik kena ulcer mulut je..

Tapi, entri harini saya bukan nak cerita kaitan B Complex dengan ulcer mulut. Tapi, saya nak tanya kawan-kawan biasa tak dengar orang kata makan B Complex ni senang jadi gemuk, selera makan bertambah-tambah dan senang lapar! Ahah! Semua tu sama je actually hehe..

Buat pengetahuan kawan-kawan semua, salah satu fungsi vitamin B Complex ialah menukarkan makanan menjadi tenaga. Vitamin B Complex ni, kita perlu ambil selepas makan, kerana ia akan membakar gula (daripada makanan) kepada tenaga. Orang yang mendapat diabetes salah satu sebabnya adalah mereka yang kurang B Complex dalam badan sebab itu gula itu tidak dapat ditukarkan kepada tenaga. Rasa lapar atau berselera adalah satu tanda tubuh kita memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga. 

... Atau mungkin juga petanda kita sedang dehidrasi :)


B Complex Shaklee





1. TANDA-TANDA KEKURANGAN B-COMPLEX



• Mental & Emotion – Depression, Anxeity, Moodiness, Difficulty concentration.
• Keletihan / tidak bermaya.
• Tidak dapat duduk diam (resah-gelisah).
• Panik (Mengelabah / buntu).
• Sedih tanpa punca (termenung).
• Kekurangan selara makan.
• Sembelit.
• Water retention
• Sensitivity to light
• Dandruff
• Pre-menstrual tension

2. SEVERE DEFICIENCY OF B COMPLEX



- Boleh lihat ‘crack mouth corners, mata
- Sore lips
- Sore tounge
- Digestion – showing of excessive gas

3. SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

• jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
• Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
• Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
• Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
• Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
• Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
• Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B

3. FUNGSI B-COMPLEX

• Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
• Membantu memetabolismekan
- karbohidrat
- Lemak
- Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty – True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan

4. SIAPA PERLUKAN B COMPLEX

• Orang demam
• Stress
• Kaki Arak
• Mereka yang terlibat dengan aktiviti yang meletihkan
• Pengguna pil perancang
• Jerawat (acne)
• Alahan dari perasa MSG
• Gementar (nervous)
• Membantu dalam masalah berkaitan PMS, Mengandung dan masalah Menopause – terutama B6 , Awas B6 tidak boleh diambil secara tersendiri ia mesti di gabungi dengan ke lapan-lapan keluarga B

So, itu dia beberapa maklumat asas tentang vitamin B Complex yang saya rasa wajib kawan-kawan ambil tahu. Saya suka sangat vitamin B Complex ni.. lagi-lagi jadi surirumah ni, nak handle business online lagi kan.. vitamin B Complex is always my saviour of the day.

Nanti saya nak story-mory pasal vitamin B Complex daripada Shaklee lak k? Stay tuned!

Pertanyaan dan pesanan set penyusuan Shaklee, sila hubungi saya di 0192939886 (Mami Hadha). COD area Shah Alam dan Subang (USJ)