Jul 19, 2010

Perkembangan Baby Icha 3 Bulan 3 Minggu

.. saya terlupa, ini blog my gurl sebenarnya, ALYA QATRISYA. memandangkan saya agak demotivated ni, saya nak cerita pasal perkembangan terkini icha. sebenarnya banyak sangat, tapi untuk memudahkan kerja saya, saya gunakan babycentre.com sebagai rujukan walaupun progress icha sebenarnya lebih advanced dari itu (^_^)

Nodding off

At last, your baby's sleep patterns may start to settle down, giving you some rest. Many 4-month-olds sleep for a six-hour stretch through the night, though others still wake for an occasional feeding. Some babies take until age 6 months or later to sleep through the night, though, so don't get your hopes up! Two daytime naps are usual now.

see? saya pernah mentioned pasal ni dalam entry sebelum2 ni. icha dah ada rutin tidur sendiri yang mana paed dia kata GOOD. siang dia berjaga, malan dia tidur setidur tidurnya. maybe untuk sesetengah ibu, itu adalah satu bonus. tapi untuk WAHM macam saya... letihnyalah jadinya.. hehehe. siang melayan icha, malam melayan suami. saya ada masa nak uruskan hal2 lain masa diorang tengah tidur. jadi, boleh agak kan berapa jam je saya tidur sekarang?
 
nasib baiklah saya rajin makan suplemen. so, takdelah letih sangat. takpelah, pesan hubby, " sayang ingat je, apa-apa yang sayang buat ni ganjarannya PAHALA." (i love you abang ... cintamu sangat mengujakan kekeke!)
 
Beginning to interact with others

Your baby's starting to draw conclusions about the world around him. He's looking at everything with curiosity, even his own reflection.

Prop an unbreakable mirror next to him or sit him in front of your mirror when you're getting ready. Your baby won't realize that it's actually his image in the mirror (this usually begins to happen well into the second year), but that doesn't matter. He'll love to stare at his — or anyone else's — reflection, and he may show his delight by an all-out gum grin.


okies, yang ini gambar icha tengah merenung imej diri dia dalam cermin. orang tua kata tak elok sebab dia tak kenal diri dia lagi. betul ke? tapi dari bacaan saya, baby cuma tak tahu kewujudan diri masa bulan pertama aje. kalau salah tolong betulkan ye ..

icha really loves this part. sebelum mandi, saya akan bawa depan cermin dan kata " meh sini mak nak tengok budak debab yang suka mengamuk tu" atau " meh sini mak nak tengok bontot icha yang dah macam roti paun tu" dsb

selain tu, icha sejak 2,3 minggu ni memang tersangatlah suka usha muka saya ni lama-lama. macam dia tengah study la muka mak dia yang cun ni kan? ekekeke! kadang2 sampai saya naik malu pula icha dok buat gitu. alahaaiii anak emak ni... budak cerdik!

Your baby may stop sucking his thumb or bottle to listen to your voice. By cooing or making noises at him, and by describing even the most mundane household chore, you're not only connecting with him but also encouraging him to express himself. Wait and see if he "answers."



haaaa.. ni gambar 2,3 minggu lepas. icha mudah sangat distracted time nenen. gambar yang ni masa tengah nenen tiba2 dengar raja azura dan nabil jerit2 dalam rancangan ewah2. huhu! terus berhenti you.. lama pulak tu :p. lepas tu boleh pulak icha sambung nenen. icha.. icha.. babies are soooo cute!!

now ni, icha akan distracted kalau time dia tengah syok mengempeng saya tiba2 berborak dengan hubby. nanti dia bulat-bulatkan mata dan pandang saya.. tak pun pandang abah dia. comel sangat kan aksi tu? boleh imagine tak? lepas tu, dia sambung balik mengempeng.

ada masanya, icha dah kenyang tapi still nak bergayut gak. so, kenalah main geletek2 dengan dia. dalam gelak2 tu mulut kat 'situ' gak.. manja! macam manalah kalau setengah hari saya takde dengan dia? saya langsung tak yakin orang lain boleh jaga icha.

Your baby is becoming more animated and engaging (even with others) — flashing smiles, oohing, and cooing. And the fun has really begun as he's starting to laugh.



When you're with friends, keep your baby nearby so he can hear the richness of human interaction. He'll enjoy watching the antics of other babies, toddlers, and pets, but keep up your guard: Neither he nor they know the rules of safe engagement just yet.

haaa..! yang ini bila babah dia bawak jenjalan keliling taman petang2. komen babah " tadi abang borak2 dengan abang kat rumah depan tu icha diam je dengar abang bersembang. budak-budak baik ni anak abah ni.."

tapi icha depan orang memang baik. bak kata tok sedara dia - JAIM - JAGA IMEJ. hehehe..

Grab and go

Anything within your baby's reach is fair game now. While he's mastering his grabbing skills, give your baby interesting things to hold: lightweight rattles that are easy to grasp, a plastic or rubber ring to hold with both hands, squeaking toys, or soft stuffed animals.

Your baby will start to favor one hand for a while and then switch to the other, but you can't really tell whether he's a lefty or a righty until he's about 2 or 3 years old.

yep! sangat betul! dulu icha sangat obses dengan tangan dia je. now ni, dengan tangan saya, dengan tangan babah dia (terutamanyalah!) dia suka. siap tarik tangan kitorang dan bawa masuk mulut dia. comel sangat!!! bear gemuk yang kat atas tu, icha dok 'makan' kaki bear gemuk tu.. semua masuk mulut dia..
 
then, icha juga suka ketawa bila saya geletek pinggang, bahu dan peha debab tu.. sangatlah kiutnya bila dia ketawa. nampak le gusi tak bergigi tu. macam kerang busyuk anak mak ni ketawa!
 
dan lagi satu, time saya makan... icha dok usha2 mulut saya dan ajuk gaya mulut saya bergerak. oh tidak ye icha! lagi 3 bulan baru boleh makan tau!!! A BIG NO TO SOLID FOOD NOW. mak nak ajar icha makan macam mak supaya slim selalu (^_^)
 
 

semua tu mak punya.. perut mak punya, pipi mak punya, peha mak punya, tangan mak punya.. hehehe. abah pun mak punya!
SEMUA MAK PUNYA (^_^)