Cadangan Vitamin Semasa Berpantang Bersalin


Salam ukhuwah..

Anda juga boleh mengambil vitamin-vitamin Shaklee sebagai alternatif kepada jamu dan herba untuk diamalkan semasa berpantang. Berpantang cara moden, kata orang. Apatah lagi, dah menjadi trend ibu-ibu masakini berpantang sendiri, jadi, lebih mudah jika mengambil vitamin.

Kesannya? Sama hebat! InshaALLAH.

Apakah vitamin-vitamin yang disyorkan semasa berpantang?


  1. Vitalea
  2. B Complex
  3. Vitamin C
  4. Zinc Complex
  5. OsteMatrix
  6. ESP

Tak semestinya ambil semua. Yang asas ialah nombor #1 hingga nombor #4.


Apakah kepentingan pengambilan Vitamin di dalam waktu pantang?(1) B-Complex : sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.


(2) Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.(3) Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.(4) Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, turut mengurangkan masalah rambut gugur. Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.Supplements tambahan lain yang boleh diambil ialah Energizing Soy Protein dan Calcium-Magnesium with Vitamin-D (Shaklee OsteMatrix). Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan susu ibu. Bagi yang menghadapi masalah sukar membuang air besar, boleh ambil Lecithin kerana ianya tidak mengganggu penyusuan bayi, serta melancarkan sistem penghadaman dengan cara yang lembut sekali.Boleh hubungi saya untuk konsultasi dan pesanan.

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!