Jul 10, 2012

Buat Perancangan Awal Untuk Atasi Masalah Susu Kurang Di Bulan Puasa


Dalam entry sebelum ini, saya telah kongsikan dengan anda cadangan suplemen Shaklee yang bersesuaian untuk membantu anda maintain energy dan maintain production susu semasa di bulan Ramadhan kelak. Namun, harus diingat, saya tidak mengatakan yang anda harus bergantung dengan suplemen Shaklee ini semata-mata.

Anda mungkin mampu maintain production breastmilk pada minggu pertama berpuasa, namun masalah mulai timbul menjelang minggu kedua, ketiga. Pasti merunsingkan! Sedikit-demi sedikit breastmilk production mulai berkurang sehingga memaksa anda membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa dan memberikan anak campuran susu formula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuasa, tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?

* Bagaimana jika anda adalah ibu yang hamil dan menyusukan anak. Pasti anda tidak mahu ketinggalan berpuasa juga kan?

Katakan ..
  1. anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari
Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,

Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh melalak kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.

So, apa nak kena buat?

Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minute atau yakin tak tentu hala. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke Nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,



Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stock 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, saya nasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.


Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.