Aug 24, 2010

Saya, icha, SHAKLEE dan HEALING CRISIS

ada kawan bertanya, " icha tak kena healing crisis ke?"


TAKDE.

daripada mula saya makan suplemen sampailah sekarang, baik saya mahupun icha, kami sama-sama bergembira menikmati faedah suplemen ni. malah, saya bersyukur sebab masalah colic icha terus sembuh sejak saya makan suplemen (thanks to alfalfa!)

apa yang saya makan?

saya makan suplemen dalam SET E ; zinc ; omega guard ; GLA complex ; vitamin E ; ESP ; Performance ; Meal Shake. dan senarai ini kemungkinan akan bertambah. setiap daripada suplemen ni penting untuk kesihatan saya, dan perkembangan serta tumbesaran icha.

banyak ni. tak susah ke nak makan banyak-banyak sekaligus?

jangan makan sekaligus dan pandai-pandai adjust cara makan sesuai dengan keperluan tubuh. contoh : saya pernah 3,4 hari makan semua tu sekaligus. sampai kena ulcer dan badan panas-panas. rupa-rupanya cara tu tak sesuai. jadi, saya tukar cara dan buat jadual. alhamdulillah .. sekejap aje dah okey. malah saya dapat berjimat untuk vitamin2 yang agak 'mahal' harganya macam vitamin E dan omega guard.

alhamdulillah.. dengan suplemen yang banyak-banyak ni, icha masih maintain kesihatan dia macam biasa. mak saya tanya " icha pernah sakit?" saya jawab " tak pernah". malah saya sendiri tak pernah sakit. alhamdulillah.. alhamdulillah .. minta-minta dijauhkanlah.. kesian hubby kalau saya sakit.

bulan puasa ni pun, alhamdulillah.. icha tak pernah demam. susu saya tak pernah kurang, malah B pun sentiasa full (hairan kan?). sebagai ibu yang 24 jam direct-feed, saya lebih risau kot-kot tengahari dah tak cukup bekalan susu. tapi, syukur.. percaya pada kuasa minda, percaya pada ALLAH.

saya bagitau pada teman saya, Mas " alhamdulillah mas, first time puasa tak lapar. cuma adalah dahaga sikit-sikit" (thanks to ESP, Meal Shake dan Performance)

betul. saya langsung tak lapar. pernah saya tak sahur, hubby siap pesan sebelum pergi kerja " kalau tak larat, sayang berbuka tau. kesian icha lapar nanti" (thanks hubby! bertuah dapat abang jadi suami sayang). saya fikir, masa puasa ni baru terasa keberkesanan ESP dan Meal Shake untuk memberi rasa kenyang. tapi, saya memang rasa dahaga. yelah ... kejap2 icha bergayut kan? hehehe..

tulah cerita saya masa puasa ni. saya dan icha takde pengalaman HEALING CRISIS ni. tapi, kepada kawan-kawan yang alami masalah demam, batuk, selesema, sembelit, sakit kepala dsb .. diharap bersabar dan refer balik kepada saya atau mana-mana geng SHAKLEE dalam bloglist saya tu. HEALING CRISIS tak lama.

tips dari saya bila alami HEALING CRISIS:
~ cepat-cepat contact kitorang bagitau yang kawan-kawan tgh alami certain perubahan tau ketidakselesaan. kami akan cuba bagi tips terbaik bergantung pada keadaan kawan-kawan masa tu
~ banyakkan minum air
~ cuba tukar jadual makan suplemen. kalau tak reti, boleh minta advise kitorang.
~ sabar dan kalau boleh, jangan panik ye ... (^_^)