Perlindungan Imunisasi 3 Lapisan

Alhamdulilah entri hari ni saya ingin berkongsi mengenai sistem imunisasi. Selepas pergi ke Health Talk di Hq Shaklee bersempena bulan Oktober iaitu Kempen Imunisasi, saya ingin berkongsi maklumat yang saya peroleh dari nutritionist di sana iaitu Puan Sarah. Insyaallah maklumat ni sangat berguna untuk kita informasi kita semua. Okay jomm!Lets start by apa itu sistem imunisasi?

Sistem imun adalah rangkaian sel, tisu, dan oran yang bekerja bersama-sama untuk mempertahankan tubuh badan daripada serangan kuman. Organisma yang menyebabkan jangkitan adalah seperti bakteria, virus, parasit dan kulat.


3 Lapisan Imunisasi 

3 lapisan ini amatla penting bagi memastikan tubuh badan kita mempunyai tahap imunisasi yang tinggi. Ketiga-tiga lapisan ini mempunyai peranan yang berbeza iaitu :

1. PERTAHANAN PERTAMA 

Lapisan pertama ini adalah yang datang dari luar seperti habuk, virus, jangkitan dan radikal bebas. Pertahanan terhadap patogen bermula dari lapisan permukaan seperti air liur, kulit, silia dan juga mukus. 

Makanan yang perlu diambil untuk memperkukuhkan lapisan pertama ialah :2. PERTAHANAN KEDUA

Apabila patogen menembusi lapisan pertahanan pertama, lapisan pertahanan kedua akan diaktifkan. Pada masa ini, bermula la kerja sel darah putih untuk makan semua patogen yang ada dalam badan.
Sel darah putih, sel pembunuh semulajadi (natural killer cell), makrofaj dan interferon akan aktif untuk tindak balas imun.

Pada lapisan kedua ini juga akan berlaku keradangan. Kulit akan menjadi kemerahan dan menjadi bengkak.

Makanan yang mengadungi perisai yang tinggi untuk lapisan kedua ialah :3. PERTAHANAN KETIGA

Pada tahap ini, virus sudah mula menembusi ke DNA. Seperti kita tahu, virus tidak boleh dimatikan sebaliknya kita boleh twist, ubah ianya menjadi genetik kepada virus yang tak akrif. Di sini, antibodi yang sebenar ada dalam tubuh badan kita semua iaitu Gene. Gene ini diperlukan untuk melawan virus yang berbahaya

Makanan yang diperlukan untuk mengukuhkan lapisan ini ialah : 

Memperkasa Imunisasi dengan ShakleeSetiap makanan yang diperlukan untuk mengukuhkan sistem imunisasi badan ada dalam kandungan vitamin Shaklee. Jadi anda tidak perlu bersusah payah, pening kepala untuk mencari makanan yang mengandungi zat-zat untuk sistem imunisasi badan.

Di sini juga saya sertakan cara pengambilan untuk imunisasi tubuh badan kita.Selepas ini, bersama-sama la kita menjaga sistem imunisasi bukan sahaja dari luaran tapi dari dalaman juga. Ianya kerana sistem pertahanan bdan yang kuat bermula dari dalaman.


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Farah Arina Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya