Oct 31, 2016

Mandi Malam Menyihatkan atau Sebaliknya??"Jangan suka mandi malam, nanti paru-paru masuk air!"

Inilah antara kepercayaan atau 'mitos' yang biasa kita dengar dalam masyarakat Melayu berhubung soal mandi malam. Bahkan sehingga kita dewasa, mitos yang sama masih kedengaran dan kadangkala saya juga akan bercakap sedemekian pada keluarga saya. Adakah benar mandi waktu malam punca paru-paru berair?


Sebenarnya tidak, Mandi malam tidak mendatangkan penyakit paru-paru berair, yang dikaitkan dengan masalah Pulmonari Edema dan pneumonia. Pulmonari Edema adalah pengumpulan air berlebihan pada ruang tisu dan organ. Kesannya, paru-paru bengkak dan berair.


Punca berlakunya penyakit ini adalah disebabkan oleh kecederaan pada permukaan paru-paru dan kegagalan fungsi kiri jantung. Maka kepercayaan sesetengah pihak bahawa ianya berpunca daripada kemasukkan air ketika mandi adalah salah.


Manakala penyakit Pneumonia pula disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus dalam paru-paru yang menyebabkan keradangan berlaku. Malah, Pneumonia juga boleh dijangkiti melalui udara yang disebarkan menerusi air liur dan hingus pesakit. Sekali lagi, ia bukan berpunca dari MANDI MALAM.


Cecair yang terdapat dalam paru-paru pula bukanlah sama seperi air yang kita minum atau air paip yang dikatakan masuk kedalam paru-paru ketika mandi, tetapi ia adalah cecair yang dipenuhi nanah yang banyak malahan adakalanya bercampur darah dan bendalir tubuh.


Tanda-tanda yang boleh dilihat biasanya pesakit akan mengalami batuk, sakit dada dan sukar bernafas apabila melakukan kerja-kerja ringan.  Pada peringkat awal, rawatan akan dilakukan dengan menggunakan X ray pada dada. Kemudian, pemeriksaan fungsi paru-paru akan dilakukan.


Mandi siang atau malam sebenarnya baik untuk kita kerana ia membersihkan tubuh badan kita, ,apatah lagi dalam cuaca yang panas di negara kita. Jika badan tidak dibersihkan dengan mandi terutamanya dalam cuaca panas, maka influenza dan penyakit yang lebih mudah menyerang tubuh anda.


Kesimpulannya, anda tidak perlu risau sekiranya mandi malam. Mandi siang atau malam sebenarnya baik kerana ia membersihkan tubuh badan kita.


PRODUK SHAKLEE BANTU PESAKIT PARU-PARU BERAIR.


Pengambilan suplemen anti radang yang bersesuian amatlah penting untuk menyokong kesihatan pesakit yang mengalami masalah paru-paru berair. Di sini saya sertakan beberapa produk yang mampu redakan penyakit ini. NutriFeron : Suplemen penguat antibodi badan Shaklee daripada herba terpilih. Ia boleh merangsang pengeluaran interferon yang sangat penting dalam mempertahankan tubuh kita daripada serangan penyakit,


Garlic Complex : Suplemen bawang putih Shaklee dengan pelbagai khasiat untuk kesihatan dan bermanfaat sebagai antibiotik semulajadi serta penguat antibodi. Jangan risau kerana ianya tidak berbau busuk. 

Vita C-Plus : Suplemen vitamin C semulajadi yang penting utk melawan keradangan dan membantu menguatkan sistem imun badan. 

Omega Guard : Suplemen minya ikan Shaklee yang tulen dan bebas bahan toksin. Kandungan asid lemak Omega-3 di dalamanya membantu melawan keradangan, memelihara dan kesihatan menyeluruh dan baik utk melegakan masalah berkaitan paru-paru. *Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Farah Arina Binti Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com