Oct 20, 2016

7 PUNCA KANSER SERVIKS


Assalamualaikum. Entri hari ini saya ingin berkongsi mengenai masalah kesihatan wanita iaitu kanser. Seperti yang kita tahu, kanser antara penyakit yang cukup di geruni setiap masyarakat kerana dikategorikan dalam penyakit berisiko tinggi yang boleh membawa maut. Ibu saya juga merupakan pesakit kanser iaitu kanser payu dara. Alhamdulilah sekarang ibu saya semakin sihat selepas menerima rawatan. Jadi, entri saya hari ini bukan mengenai kanser payu dara tetapi KANSER SERVIKS atau dikenali juga sebagai KANSER PANGKAL RAHIM.
Kanser serviks atau lebih dikenali sebagai kanser pangkal rahim adalah salah satu kanser yang cukup dikenali dalam kalangan wanita di seluruh dunia. Ianya berlaku dalam sel-sel pangkal rahim iaitu di bahagian bawah rahim yang bersambung dengan faraj. 
.
.
Hampir semua kes kanser serviks disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai Human Pappillomavirus (HPV). Wanita pada semua peringkat umur berisiko mendapat kanser ini selepas mereka mula melakukan persetubuhan. Salah satu perkara yang menakutkan tentang kanser ini ialah ia tidak menunjukkan sebarang gejala pada peringkat awal. Tanda-tandanya mula kelihatan apabila kanser tersebut telah merebak ke pundi kencing, hati, usus dan paru-paru. 
.
.
Berikut adalah 7 tanda awal kanser serviks yang anda perlu tahu.


BERLAKU PENDARAHAN PADA SECARA TIDAK NORMAL


Kebanyakan wanita didiagnosis dengan kanser serviks mengalami pendarahan yang tidak teratur. Satu tindakan yang dapat menjejaskan pendarahan faraj yang berlaku secara teratur boleh menjadi petunjuk kanser serviks. Pendarahan itu boleh berlaku di antara tempoh haid, selepas melakukan hubungan seks mahupun selepas menopaus. Anda disarankan berjumpa dengan doktor jika mengalami pendarahan tersebut.

KETIDAKSELESAAN SEMASA MEMBUANG AIR KECIL

Kanser serviks juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketika membuang air kecil. Ketidakselesaan membuang air kencing termasuk rasa terbakar, rasa pedih ketika membuang air kecil. Gejala ini berlaku apabila kanser telah merebak ke tisu berdekatan. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan ketika membuang air kecil juga boleh disebabkan oleh faktor lain seperti masalah pundi kencing, jangkitan yis atau penyakit kelamin. 


TEMPOH HAID YANG LEBIH LAMA

Tempoh haid yang lama daripada biasa adalah satu lagi tanda-tanda awal kanser serviks.  Pendarahan dianggap berat jika anda perlu menukar tuala wanita lebih kerap daripada seklai dalam tempih setiap 2 jam. Selain kanser, pendarahan banyak ketika haid juga boleh disebabkan oleh ketidaksemibngan hormon, fibroid, penyakit keradangan atau penyakit buah pinggang. Ia juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubat tertentu.


KEHILANGAN KAWALAN PADA PUNDI KENCING

Kehilangan kawalan pada pundi kuncing adalah masalah utama apabila seseorang itu menghidap kanser serviks. Ia biasanya menunjukkan bahawa kanser tersebut telah merebak di luar kawasan setempat dan memberi kesan kepada pundi kencing atau bahagian lain pundi kencing. Orang yang telah didiagnosis dan positif menghidap kanser ini juga akan mengalami darah dalam air kencing.


KEHILANGAN BERAT BADAN YANG KETARA

Seperti tanda-tanda lain, penurunan berat badan yang kerata juga dikaitkan dengan kanser serviks. Apabila menghidapi suatu kanser, sistem imun dalam badan bekerja kuat untuk melawanya. Badan akan menghasilkan protein kecil yang dikenali cytokines yang memecahkan lemak kanser pada kadar tinggi daripada biasa. Hal ini menmyebabkan kepada penurunan berat badan, tanpa mengira diet anda.


KELETIHAN YANG BERTERUSAN

Apabila seseorang menderita kanser, sel darah merah akan digantikan dengan sel darah putih untuk melawan kanser tersebut. Ini menyebabkan anamia yang boleh menyebabkan kepada keletihan, kekurangan tenaga dan hilangnya selera makan. Di samping itu, terdapat juga masalah kekurangan bekalan oksigen dalam badan. Tindak balas anemia adalah tanda amaran bahawa kanser tersebut sedang berkembangdengan pesat. 


SAKIT KAKI

Wanita yang positif kanser serviks ini akan sering mengalami bengkak dan sakit pada kaki mereka. Apabila kanser mula merebak, ia akan menghalang aliran darah yang menyebabkan bengkak pada kaki. Kaki yang bengkak akan menyebabkan anda rasa sakit, sehingga sukar untuk melakukan aktiviti harian. Apabila dikaitkan dengan kanser serviks, kesakitan tersebut mula cenderung untuk berterusan dan meningkatkan intensif dari masake masa. Pada tahap tersebut, anda mungkin juga mula mendapat sakit belakang.
.
.
Ingat, sakit kaki tidak bermakna anda menghidapi kanser. Jika anda mempunyai kesakitan pada kaki dan beberapa gejala yang telah dinyatakan di atas untuk beberapa minggu, first step yang wajar dan terbaik ialah berjumpa dengan doktor dan mendapatkan pemeriksaan awal.MENCEGAH DAN MERAWAT DENGAN VIVIX!!


Kanser serviks atau kanser pangkal rahim boleh dicegah jika didiagnosis lebih awal. Malah pengambilan Vivix Shaklee juga boleh mencegah kanser. Ianya kerana Vivix Shaklee sangat membantu pesakit kanser dan mengelakkan sel kanser daripada terus membiak dengan lebih teruk kerana Vivix mengandungi resveraterol yang berkuasa menentang sel kanser. 
Kandungan utama dalam Vivix adalah RESVERATROL yang merupakan sejenis bahan yang  dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut daripada penyakit. Kajian menunjukkan bahawa resveratrol boleh bertindak sebgai antioksidan terhebat dan anti inflammatory. 

Testimoni pengguna Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai penyakit kanser. Resveratrol  bukan sahaja menhindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan. 


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Farah Arina Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com