Oct 26, 2016

Fenomena Pokemon Go!Semua sudah maklum yang permainan Pokemon Go yang sudah lama di tunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia terutama yang minat terhadap Pokemon! Saya juga salah seorang player yang menunggu game ini. Maybe its sound like childish, but it is reality. Setakat ini, saya telah pun mencapai tahap 13. 

Seperti kita tahu, demam Pokemon Go nampaknya sudah mula melanda seluruh dunia, walaupun aplikasi itu baru dilancarkan pada 5 Julai di Amerika Syarikat. Ia kini menular dan mencetuskan satu fenomena yang baharu. Okay jom kita ketahui lebih lanjut mengenai permainan ini.

1. Apa itu Pokemon?


Untuk memahami sepenuhnya mengenai Pokemon Go, kita kena mengulas serba sedikit sejarah mengenai komsep Pokemon Go. Sekitar tahin1990, seorang pereka permainan video bernama Satoshi Tajiri mewujudkan konsep Pokemon, yang mengabungkan hobi zaman kanak-kanaknya iaitu mengumpul serangga dengan cintanya terhadap permainan video. 

Enam tahun kemudian, Tajiri tampil dengan konsep ini dengan bantuan Nintendo dan perekanya, Ken Sugimori, permainan video Pokemin yang pertama diterbitkan. Ia kemudia diinspirasikan kepada siti animasi TV, pada tahun 1997 di Jepun dan padan tahun 1998 di Amerika Syarikat.


2. Demam Pokemon-Go?

Selepas beberapa tahun, permainan watak animasi itu membuat penampilan sekali lagi, sebagai Pokemon Go! Pokemon Go merupakan satu pengalaman baharu dalam dunia permainan gajet kerana tampil dengan ciri gabungan alam nyata dan sistem GPS. 

Aplikasi menggunakan GPS itu dikatakan menyeronokkan dengan mengumpul 'makhluk Pokemon' seperti yang di lakukan watak utama permainan tersebut, Ash. Tidak kira dimana anda berada, apabila aplikasi Pokemon Go di aktifkan, anda dapat melihat Pokemon seperti Bulbasor, Pikachu atau Jigglypuff muncul pada skrin. 


3. Cara Bermain 

  1. Untuk bermain permainan ini, memula sekali mesti kena muat turun aplikasi Pokemon Go menerusi Google Playstore atau Appstore. Jangan risau, muat turun ini adalah percuma. 
  2. Pilih avatar 
  3. Tekan ikom 'PokeStop' yang ditunjukkan pada peta dan tekan butang itu utk mendedahkan lokasi dunia sebenar dimana anda berada. 
  4. 'Spin' imej untuk mendapatkan bekalan seperti bola untuk menangkap Pokemon.
  5. Jangan lupa untuk melawat Pokestop dan mengutip Pokeball. 

4. Kemeriahan #PokemonGo di media sosial


Seperti biasa, netizen membawa kemeriahan permainan mudah alih tu ke medai sosial.
Berikut adalah apa yang dikongsikan oleh netizen berkenaan permainan itu. 

5. Pokemon Go mampu meningkatkan tahap kecergasan permain!!


Ini adalah satu kebaikan yang tersirat di sebalik permainan ini.  Sebenarnya, Pokemon Go secara tdak langsung meningkatkan kecergasan badan pemaon ketika bermain aplikasi ini. Hal ini kerana mereka sanggup jalan beberapa kilometer atau berlari ke sasaran demin mendapatkan objek berkaitan watak animasi tersebut. Saya memag gemar bermain pokemon Go ni, hampir stiap petang saya akn meluangkan masa untuk bermain. maklumla, nak cepat naik level. Permainan ni perlukan stamina yg kuat sbb kita bnyak berjalan untuk mengumpul pokemon. So nak tahu rahsia saya kekal cergas bermain pemainan ni?


nilahhh diaaa.  PERFOMANCE DRINK by Shaklee!!Minuman ni memang bagus dalam membekalkan tenaga. So anda semua tunggu apa lagi? Jom kekal bertenaga dan bersaing secara sihat dalam sama-sama menaikkan  level kita!

 *Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!


Farah Arina Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com