Oct 6, 2016

AWAS! VIRUS ZIKAAssalamualaikum semua. Entri kali ni saya nk share mengenai virus Zika. Anda semua mesti tertanya apa itu virus Zika yang disebut-sebut oleh media dan juga masyarakat sekeliling kan? Okay jom kita kenali virus Zika.


Apa itu Virus Zika?


Virus Zika adalah sejenis virus yang disebarkan oleh nyamuk Aedes yang merupakan vektor yang sama utk penyakit demam denggi dan chikungunya. Ianya boleh meyebabkan bayi yang baru lahir mengalami sindrom otak kecil atau 'mikrosefali" sekiranya dijangkiti . Virus ini ditemui di hutan Zika di Uganda pada tahun 1947 dan ianya merupakan bukan penyakit baru bagi negara seperti Afrika. Virus  Zika mula merebak secara meluas di Barat sejak bulan Mei 2015 iaitu bermula di Brazil. 


Fakta mengenai Virus Zika

Berikut saya kongsikan maklumat ringkas mengenai Zika.

1)  Mula menular di negara Afrika dan Asia sejak tahun 2007
2) Virus disebrkan oleh nyamuk Aedes dan bergantung kepada spesis.
3) Antara simptom dijangkiti adalah pening, ruam, demam dan sakit belakang.
4) Dikesan menular di daerah Camacari Brail pada April 2015.
5) Aedes biasanya mengigit pada awal pagi den senja. Simptom dan cara mengelakkan Virus Zika

Tanda-tanda seseorang apabila dijangkiti virus Zika.

1) Sakit kepala
2) Ruam pada kulit
3) Sakit sendi
4) Mata menjadi kemerahan 


Untuk merawat demam Zika ianya seperti demam denggi di mana sehingga kini masih belum terdapat vaksin atau unat spesifik yang boleh melawan virus Zika. Namun, kita masih boleh merawatnya dengan melakukan pencegahan terlebih dahulu, 


Kesan Virus Zika


Gambar kesan virus Zika di Brazil.

Virus Zika yang merebak akan menyebabkan sejenis kecacatam otak dan boleh menyerang bayi dalam kandungan. Virus Zika boleh tersebar menerusi jangkitan kuman kepada janin dan peringkat janin yang paling berisiko virus tersebut adlah dalam tempoh kehamilan tiga bulan.

Sindrom microcephaly disebabkan virus zika akan menyebabkan seseorang kanak2 berhadapan kecacatan mental sehingga membataskan kecerdasan pergerakkan otot seumur hidup mereka.


Produk Shaklee untuk elak Virus Zika : Krim elak Gigitan Nyamuk 


Seperti yang saya katakan sebelum ini, denggi atau Zika masih belum ada vaksin atau ubat yang khusus untuk melawan virus tersebut. Namun begitu, kita boleh mencegah dengan terlebih dahulu sebelum menjadi semakin teruk. 
Herba Blend Shaklee merupkan sejenis krim serbaguna yang mempunyai bahan yang boleh elak dari terkena gigitan nyamuk. Nama bahan tersebut ialah Lemon Balm. Insyaallah sambil melakukan pencegahan boleh juga amalkan krim ini untuk mengelakkan dari terkena jangkitan virus Zika. *Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Farah Arina Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya