Sep 26, 2016

INFO SIHAT : BANJIR VS KENCING TIKUS

As salam. Good morning saya ucapkan. Selamat berkenalan untuk semua bloggers yang sudi follow dn baca Diari Vitamin nih..Sebelum tu, izinkan saya perkenalkan diri saya terlebih dahulu. Saya Nur Ayuni, intern di Yoursupermom Resources, pemilik company ni adalah founder kepada group Shaklee Supermom yang terkenal dengan channel youtube YoursupermomHD.  Yuhuu..Ok, memandangkan korang mesti dah baca tajuk saya kat atas tu, jom kita bahaskan tajuk hari ni.

Kenapa saya pilih tajuk banjir sebagai isu pertama saya? Well, mungkin sebab saya adalah anak kelahiran pantai timur yang selalu berkemungkinan dilanda banjir setiap tahun.

Tapi tahukah anda, banjir ni bukan sahaja membawa kita ke arah masalah kekotoran tapi juga mampu membawa kematian andai tak dijaga kebersihannya.

APA ITU BANJIR?

Umumnya, banjir ini sering ditakrifkan sebagai limpahan air dari tebing-tebing sistem aliran yang boleh menyebabkan kemusnahan harta benda dan kehilangan nyawa.

Sekarang kita sudahpun menghampiri musim banjir memandangkan kita menuju ke hujung tahun. Hujung tahun di Malaysia terkenal dengan musim tengkujuh yang kadang kala meresahkan. 

Banjir membahayakan kesihatan



Seperti yang saya katakan pada gambar di atas, banjir sememangnya mengundang kepada munculnya pelbagai jenis penyakit. contohnya, KENCING TIKUS.

APA ITU KENCING TIKUS?

Penyakit kencing tikus atau nama saintifiknya Leptopirosis merupakan sejenis penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteria Leptospira dan disebarkan oleh haiwan.

Siapa kata tikus ni tak merbahaya? even kencingnya sahaja mampu membawa maut tau. penyakit kencing tikus ini semakin mudah merebak dengan mengalirnya air-air kotor seperti yang saya tunjukkan dalam gambar di atas. 


BANJIR VS KENCING TIKUS

Untuk mencegahnya, sesungguhnya sangat senang. sebelum terjadi apa-apa yang lebih teruk, lebih baik kita elakkan. Bak kata orang, MENCEGAH ITU LEBIH BAIK DARI MERAWAT..
  

Untuk mencegahnya, kita seharusnya :

- Elakkan kawasan air yang bertakung
- Simpan makanan dengan baik supaya tidak dicemari.
- Pinggan mangkuk juga perlulah dibersihkan seblum digunakan - penggunaan sabun yang menggunakan bahan organik seperti sabun pencuci dari SHAKLEE amat disarankan.


BASIC H dari SHAKLEE


Bahan bersumberkan organik seperti produk basic H dari Shaklee ini ternyata mampu menyingkirkan kotoran dan inshaallah penyakit yang merbahaya seperti kencing tikus ini dapat dielakkan.

Inshaallah, semoga semua sama-sama menjaga kebersihan di musim tengkujuh ini..
selamat menjaga kesihatan. Sekian sahaja dari saya. Jumpa lagi. Terima kasih.As salam.






* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

AYUNI APANDI
No Tel : 01125469079
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya