Sep 29, 2016

5 PUNCA BADAN LETIH, LEMAH DAN MENGANTUK






Asalamualaikum dan selamat pagi. Terlebih dahulu, izinkan saya perkenalkan diri saya. Nama diberi Farah Arina, saya merupakan pelajar kedua intern di YourSupermom Resource. Okay, jom saya kupas sedikit mengenai tajuk yang korang dah baca tu.


Anda kerap kali mendengar keluhan ahli keluarga dan rakan kerana cepat mengantuk ? Sesetengah dari mereka yang bekerja 9 am- 5 pm malahan yang bkerja sendiri tak kira jantina selalu merungut dan mengeluh badan selalu letih dan lemah even kerja dlm bilik berhawa dingin.

Keletihan merupakan satu kebiasaan yang dihadapi oleh semua individu tidak kira dari kanak-kanak mahupun ke orang tua. Jadi apa punca badan mudah sangat rasa lemah, letih, dan mengantuk ni?


Antara faktor yang mempengaruhi ialah :

1) Tidur yang tidak mencukupi



 

Tidur yang disarankan ialah 7-8 jam sehari pada waktu malam. Jika anda tidak mendapatkan tidur yang menckupi, boleh menyebabkan tumpuan dan kesihatan anda terjejas.Oleh itu, untuk mengelakkan dari mudah lemah dan mengantuk, pastikan tidur anda berkualiti. Jadikan tidur prioty utk mengembalikan tenaga setelah penat bekerja di siang hari. 



2 ) Tidak ambil sarapan pagi




Dalam banyak-banyak sajian, sarapan pagi adalah yang paling penting. Sarapan pagi adlah energy booster atau pembekal tenaga sepnjang hari. Sarapan WAJIB ambil. Jika tak ambil sarapan ni memang boleh buat badan letih terutama mengantuk. 

3) Kurang darah merah 



Anemia ni sering berlaku di kalangan perempuan terutama to those yang datang haid stiap bulan serta hamil ekoran demand keperluan darah merah yg semakin meningkat. Dalam sistem badan kita akn stiasa aktif 24jam, 365 hari. So, sel darah merah perlu diganti dengan pembentukkan sel yg baru. Jika kekurangan sel ini penyumbang besar faktor cepat letih dan mengantuk. 


4) Dehidrasi



Dehidrasi atau kekurangan air dalam tubuh badan akan menyebabkan kita berasa letih dan mudah mengantuk. Air merupakan keperluan harian yang memang wajib diambil stiap hari yang tidak boleh diabaikan. Rasa dahaga adlah petanda badan telah mengalami dehidrasi  dan trus menyebabkan kita akan merasa mengantuk. 

5) Tekanan emosi (Depression) 



Tekanan emosi juga antara faktor badan mudah letih, mengantuk. Hal ini disebabkan apabila mengalami tekanan, seseorang itu akn kelihatan sgt stress serta murung secara luaranya. Tekanan emosi yg melampau boleh menganggu kesihatan fizikal. 


Pesanan saya, anda boleh mengatasi badan yg cepat penat, letih dan mudah mengantuk dengan mengamalkan diet dan aktiviti yg sihat setiap hari. Jika bg mereka yg bekerja menghadkan utk melakukan aktivit, pengambilan supplement adalah sgt digalakkan. Saya menyarakan consume B Complex, Performance Drink dan Vitalea.  Set ini mampu membekalkan tenaga dan mengelakkan badan dari terus merasa letih. 



*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Farah Arina Mohamad Shapri
No Tel : 013-7668783
Emel : faraharinamohamadshapri@gmail.com
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya