Feb 2, 2016

Pulihkan Stroke Yang Sebabkan Masalah Pertuturan dengan Vivix Shaklee

Ingat lagi tak cerita Aein tentang suaminya yang diserang stroke secara tiba-tiba sehingga mengalami masalah untuk bertutur dengan baik? Alhamdulillah.. selepas lebih setahun daripada peristiwa itu, suami Aein dah pun semakin sihat dan semakin banyak cakap!

Buktinya, kami sendiri berpeluang bertemu dengan pasangan ini semasa proses rakaman video mereka sebagai salah seorang finalist pertandingan Supermom Shaklee Story.

Jom ikuti video mereka...





Amacam.. menangis tak? Memang tabah Aein dan Azuan menghadapi ujian yang ALLAH swt berikan ni. Senyum aje mereka sepanjang tengah hari tu kami lihat. 

Apapun, saya nak share sikit info tentang STROKE

Daripada ekahospital.com


    Stroke adalah suatu gangguan fungsi otak yang terjadi secara mendadak, disebabkan semata-mata oleh gangguan pembuluh darah di otak, dan dapat mengakibatkan kematian. Umumnya stroke ditandai dengan timbulnya gangguan saraf (defisit neurologis) fokal atau global, yang berlangsung lebih dari 24 jam.

Dalam bahasa yang mudah, stroke berlaku apabila bekalan darah kurang atau tidak sampai ke otak; lalu menyebabkan sel otak tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien untuk berfungsi.

Akibatnya bahagian otak itu mula mati dan seseorang itu mula akan mengalami stroke. Kerosakan otak menjejaskan deria-deria tubuh, pertuturan dan pemahaman bahasa. Sebelah tubuh pula mungkin lumpuh, sikap, corak pemikiran dan ingatan terubah atau hilang.

Terdapat dua jenis stroke yang utama


Ischemic


Jenis stroke yang dialami kebanyakan penderita stroke. Stroke jenis ini terjadi apabila salur darah ke otak terlalu sempit atau tersumbat. Biasanya ia mungkin tersumbat oleh ketulan darah yang terhasil akibat plak (kolestrol)

Hemorrhagic


Ini yang dipanggil stroke pendarahan; berlaku apabila salur darah di otak bocor atau pun pecah. Akibatnya, sel otak mengalami tekanan dan mulai rosak. Bagi stroke jenis ini, ia mungkin disebabkan masalah hypertension (tekanan darah tinggi), kesan sesetengah ubat pencair darah, atau aneurysm (salur darah rapuh)

.. dan ada satu lagi jenis stroke yang perlu kita ambil tahu..


Transient ischemic attack (TIA)


Juga dipanggil stroke mini. Ia menyerupai Ischemic stroke cuma serangan berlaku sekejap sahaja. Walaubagaimanapun, TIA tetap perlu dianggap sebagai kecemasan kerana ia menandakan kemungkinan penghidap ada masalah berkaitan salur darah ke otak (atau dari jantung).

Punca Stroke


  • Hypertensi
  • Kolestrol Berlebihan
  • Arteriosklerosis
  • Kencing Manis
  • Masalah Jantung
  • Keturunan
  • Tanda-tanda Stroke
  • Stress
  • Gaya Hidup Tidak Sihat
    • Merokok
    • Junk Food
    • Alkohol
    • Malas Bersenam

Tanda-tanda Serangan Stroke

Daripada Utusan Online

Dr. Julia memberitahu, setakat ini 70 peratus daripada mangsa serangan angin ahmar tidak menyedari diserang penyakit itu.
Katanya, antara tanda-tandanya ialah apabila merasa diri lemah atau kebas secara tiba-tiba pada muka, lengan dan di sebelah bahagian badan.
''Selain itu penglihatan juga menjadi kabur secara tiba-tiba pada sebelah atau kedua-dua mata,'' katanya ketika menyampaikan ceramah di Forum Angin Ahmar anjuran Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan Malaysia (NASAM) di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Tanda-tanda awal lain termasuk mengalami kesukaran untuk bertutur dan perkataan yang disebut jadi tidak jelas.
''Jika anda tiba-tiba menghadapi kecelaruan mental atau sawan epilepsi, semut-semut di bahagian dagu, clumsiness, hilang deria, pening kepala, hilang imbangan badan dan sakit kepala yang teruk tanpa sebab maka segera jalani rawatan,'' katanya.
Dr. Julia berkata, satu tanda yang jelas angin ahmar akan berlaku adalah apabila berlakunya Serangan Iskemia Sementara (TIA) atau mini angin ahmar iaitu gangguan sementara bekalan darah ke bahagian tertentu otak.

Bagaimana Mencegah Terkena Serangan Stroke


  1. Berhenti merokok
  2. Amalkan diet sihat rendah kolestrol dan lemak tepu
  3. Kawal stress
  4. Sentiasa periksa tekanan darah anda
  5. Bersenam dengan konsisten
  6. Kawal kencing manis (jika ada)
  7. Kawal berat badan supaya tidak berlebihan

Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Masalah Stroke?


Tonik anti-penuaan daripada Shaklee ini terkenal kerana kandungan resveratrolnya yang tinggi; malahan Vivix sendiri adalah 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol sahaja.
Vivix juga tiada alkohol, semulajadi dan bebas pewarna dan perasa tiruan.

Terdapat 4 Mekanisme Utama Vivix yang berfungsi membantu masalah stroke iaitu:

  • membantu menjaga dan memulihkan DNA yang rosak; 
  • membantu pengawalan genetik supaya prosesnya seimbang; 
  • membantu penghasilan tenaga pada sel; 
  • dan membantu mengelakkan timbunan AGE (Advanced Glycation End Products) dalam tubuh.
Seterusnya, salah satu daripada efek resveratrol ialah sifat anti-radang yang membantu mengurangkan gejala stroke. Macam mana tu?

Heart Surgeon Speaks Out …  Dr. Dwight Lundell is a renowned cardiovascular and thoracic surgeon who has performed over 5,000 heart surgeries.  He is also the author of “The Great Cholesterol Lie” in which be debunks the notion that cholesterol is the main cause of heart disease.

Dr. Lundell recently said, “The discovery a few years ago that inflammation in the artery wall is the real cause of heart disease is slowly leading to a paradigm shift in how heart disease and other chronic ailments will be treated.  Simply stated, without inflammation being present in the body, there is no way that cholesterol would accumulate in the wall of the blood vessel and cause heart disease and strokes.  Without inflammation, cholesterol would move freely throughout the body as nature intended.  It is inflammation that causes cholesterol to become trapped.




Senang cerita, tanpa keradangan pada salur darah, kolestrol yang dibawa pergi dan masuk melalui hati tidak akan terkumpul dan menyebabkan berlakunya masalah jantung dan stroke. Untuk memahami bab kolestrol ni, mungkin anda boleh refer video ni.

Sebenarnya ada banyak lagi manfaat Vivix yang dah pun terbukti keberkesanannya. Jika anda berminat mahu mencuba produk yang hebat ni, kenalah contact direct dengan saya ok!



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Hadhatina Mkb (ID 846060)
Facebook : Hadhatina Mkb
No Tel : 019 293 9886
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya