Dec 18, 2015

Ibu Ini Membuktikan Tiada Lagi Pengalaman Kehamilan dan Berpantang yang Ngeri Sejak Mengamalkan Produk Shaklee

Berbeza perasaan saya bila membaca nukilan testimoni ibu ini. Beliau seorang doktor yang berpengalaman melahirkan 6 orang anak beliau termasuklah sepasang kembar. Mungkin biasa, tapi tak biasa bagi saya. Sakit sembelit yang membawa kepada buasir tidak boleh dipandang enteng. Jika dibiarkan ia membawa kepada masalah yang lebih besar. 

Kenapa Ibu Hamil Mudah Sembelit?

  1. Progesteron Tinggi - Biasa terjadi pada trimester pertama kerana otot pada saluran pencernaan mengecil, menyebabkan makanan bergerak sangat lambat hingga menyebabkan sembelit.
  2. Tidak cukup Zat besi & Vitamin - Kekurangan Zat Besi menjadikan hemoglobin ibu mengandung tidak normal. Pastikan ambil makanan berzat besi tinggi.
  3. Diet Ibu Hamil - Sebahagian ibu mengandung tidak lalu makan kerana morning sickness sehingga tidak ambil makanan berserat tinggi. Perut dan usus kita amat memerlukan serat. Jangan skip.
  4. Cemas & Stress - Cemas dan terlampau khuatir dengan kandungan yang ada nya sampai memikirkan kandungan gugur, antara punca sembelit.

Namun, dengan ikhtiar Shaklee, ibu ini telah berjaya mengatasi 4 trauma yang pernah dialaminya. Alhamdulillah.


Tiada lagi pengalaman ngeri dengan set hamil dan berpantang Shaklee
Tiada lagi pengalaman ngeri dengan set hamil dan berpantang Shaklee

Assalamulaikum. Saya nak kongsikan kisah benar saya menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee. 


Saya sekarang adalah ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Saya mula kenal Shaklee pada penghujung tahun 2011 sebelum hamil anak ke-5. Saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee.


Saya ada beberapa pengalaman yang kurang enak dan mungkin juga agak ngeri bagi sesetengah orang ketika hamil dan berpantangkan anak sulung, kedua & ketiga (kembar) serta anak ke-4. Sepanjang kehamilan dan berpantang keempat-empat anak ini saya amalkan set hamil dan berpantang jenama lain (jenama yang sama untuk 3 kali kehamilan ini) 

Pengalaman yang paling ketara dan saya ingat sampai sekarang ialah sewaktu hamil saya mengalami sembelit yang teruk. Sampai menangis-nangis dalam tandas setiap kali nak membuang air besar. Kadang-kadang sampai berlaku pendarahan. Keadaan ini menyebabkan saya rasa takut nak membuang air besar yang menjadi penyebab kepada terjadinya buasir. Buasir ini menjadi semakin kritikal selepas saya melahirkan anak-anak kembar dan ianya berlarutan sehingga dalam tempoh berpantang dan selepasnya. 

Satu lagi masalah saya ialah selalu berlaku kejang kaki (krem) terutamanya apabila kandungan menjengah usia 6 bulan ke atas. Malam-malam waktu tidur selalu sangat kena sampai menangis-nangis menahan sakit. Suami saya lah yang selalu menjadi mangsa untuk meredakan kesakitan saya sewaktu sedang nyenyak tidur.

Dulu sewaktu berpantang, selain masalah sembelit dan buasir saya juga pernah mengalami jahitan perineum saya terkena jangkitan dan bernanah. Ia berlaku sewaktu berpantang anak sulong dan sewaktu berpantang anak kembar peristwa ini berulang lagi bahkan ianya semakin parah kerana jahitan perineum saya terpaksa dibuka dan dijahit semula tanpa bius disebakan oleh jangkitan kuman pada kawasan tersebut. 

Memang sangat mengerikan tapi terpaksa juga melaluinya dengan tenang sambal dalam hati berdoa agar ianya tidak berulang lagi pada kelahiran akan datang. Manakala ketika berpantang anak ke-4 yang dilahirkan secara pembedahan saya mengalami sakit kepala yang amat teruk sehingga hampir 3 minggu lamanya. Sakit pada tempat pembedahan juga terasa sehingga beberapa lama. Dalam waktu berpantang dulu terasa diri kurang cergas dan kurang bermaya.

Alhamdulillah, setelah mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Vitamin C, B Coplex, Ostematrix, ESP dan Omega Guard Shaklee ketika hamil anak ke-5 yang sekarang berusia 3 tahun, masalah utama sewaktu hamil dulu iaitu sembelit dan kejang kaki boleh dikatakan tidak berlaku langsung. Diri terasa cergas dan sihat sepanjang tempoh kehamilan. 

Dan peristiwa yang paling saya risaukan ketika berpantang iaitu jahitan perineum saya amat menakjubkan. Luka jahitan sembuh dengan cepat. Tiada rasa sakit dan berdenyut seperti berpantang anak-anak terdahulu dan yang bestnya, jahitannya sembuh dan kering dengan sendirinya tanpa sebarang jangkitan!

Atas sebab keyakinan itulah saya teruskan pengambilan Set Hamil & Berpantang Shaklee untuk anak ke-6 yang baru dilahirkan lebih 4 bulan lepas. Kali ini saya bersalin secara pembedahan disebabkan kedudukan bayi yang songsang sejak awal kehamilan sehingga saat nak melahirkan. 

Alhamdulillah, walaupun bersalin secara pembedahan, luka dan jahitan akibat pembedahan sembuh dengan cepat. Saya terasa sangat sihat dan cergas tidak seperti bersalin bedah. Walaupun pada minggu kedua bersalin, hanya saya yang menguruskan anak-anak kecil seramai 6 orang tetapi alhamdulillah saya dapat menguruskan rumahtangga dan keluarga dengan sebaiknya.

Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat kenal dengan vitamin Shaklee dan dengan izin Allah jua tempoh kehamilan dan berpantang saya untuk 2 orang anak yang terakhir ini sangat menyeronokkan. 

Dan saya amat menyarankan kepada para ibu yang ingin hamil supaya menjadikan Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee sebagai satu keperluan dalam senarai barangan Kehamilan dan Bersalin anda!


***********************************************************************

UPDATE 7 JAN 2015 : Entri video testimoni Dr Najihah


Begitulah kisah ibu ini. Diharapkan ia memberi info yang bermanfaat untuk anda; panduan bagaimana cara untuk mengatasi masalah sembelit dan ketidakselesaan lain yang lazim ketika hamil.

Untuk mengetahui lebih banyak info dan testimoni sila :

Credit to Page Facebook Supermom Shaklee Story 

Jom join pertandingan Supermom Shaklee Story ini dengan like & share wajah selfie anda bersama Produk Shaklee!

Nak tahu lebih banyak lagi testimoni yang telah berjaya dengan Produk Shaklee? Jom kita check it out Facebook Page Supermom Shaklee Story 


Anda juga boleh meneyrtai pertandingan Supermom Shaklee Story ini hanya dengan :

1. Selfie bersama produk Shaklee anda
2. Coretkan kisah bersama Shaklee tersebut
3. PM kan cerita anda kepada kami di Fb Page diatas. 

Mudah kan? Jom join untuk memenangi hadiah bulanan, dan hadiah UTAMA ke Bali 2 orang!! Boleh lah ber honeymoon hihi


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Mashidayu (ID 1208072) 
Facebook : Mashidayu Mohyi
No Tel : 017 880 5272
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya