Nov 17, 2015

Bahaya Bacaan Hb Rendah Ketika Hamil dan Panduan Atasi

Ibu hamil pasti tahu HB rendah itu bagaimana kan? Ok, mari saya terangkan secara ringkas untuk panduan bersama.

Kadar hemoglobin normal dalam darah manusia adalah seperti berikut :
  • Bayi baru lahir = 17 - 22 gm
  • Kanak-kanak = 11 - 13 gm
  • Lelaki dewasa = 14 - 18 gm
  • Wanita dewasa = 12 - 16 gm
  • Lelaki warga tua = 12.4 - 14.9 gm
  • Wanita warga tua = 11.7 - 13.8 gm
Jadi, jika seseorang memiliki kadar hemoglobin yang lebih rendah dari ukuran normal, ini menunjukkan bahawa kadar oksigen dalam darahnya cukup rendah yang akhirnya akan menganggu kesihatan seperti anemia dan juga sesak nafas. Bukan itu saja, jantung akan mudah rasa berdebar-debar kerana kekurangan oksigen dalam darah makan jantung pun akan bekerja keras untuk mengepam darah dengan limited oksigen yang ada.

HB rendah amat merbahaya untuk wanita yang sedang hamil! 

Doktor pasti akan berikan nasihat untuk menambah menaikkan kadar HB dalam darah anda dengan lebihkan makan jambu batu, sayur sayuran dan doktor akan berikan ubat obimin. Jika anda memilih untuk pengambilan supplement yang lebih semulajadi, jom baca perkongsian akak ni. Sangat berguna untuk ibu sedang hamil ye. 






Klik disini Testimoni 


Assalamualaikum w.b.t.

Nama saya Siti Aishah Binti Mohamad. Umur 24 tahun. Saya seorang surirumah sepenuh masa dan ibu kepada seorang anak perempuan berusia 5 bulan. Saya dah amalkan Shaklee ni selama 9 bulan iaitu ketika usia kandungan saya 5 bulan. Punca saya ‘jatuh hati’ dengan Shaklee adalah disebabkan ‘hb’ saya ‘low’.... Bile ‘hb’ dah ‘low’, dengan tak lengahnye saya cari ape2 supplemen atau ubat jenis pil yang boleh bantu saya normalkan balik ‘hb’ saya tu.



Dengan bantuan Mr.Google, kebanyakan story-mory yang dipaparkan adalah kebaikan Shaklee. Haaaa nampak tak permainan Mr.Google kat situ? Die bagi saya petunjuk yang sangat tepat okeyh! Hihii..nak tahu sebab ape??? Secara kebetulan ex-teacher sains saya mase sekolah menengah dulu merupakan pengedar Shaklee. So, tak payah saya nak cari jauh2..depan mate dah ade pun..saya dapat info ni pun melalui ‘FB’ beliau. 


Suatu hari tu, secara kebetulan saya nampak beliau post pasal cara mengatasi ‘hb low’ dengan mengambil supplemen Vita-Lea dari Shaklee. Dengan izin suami, tak lengah nyer saya terus order dan dapat memiliki set hamil dari Shaklee iaitu Vita-Lea, Vita C, B-Complex dan Ostematrik. Alhamdulillah, selepas 3 minggu amalkan set hamil Shaklee, ‘hb’ saya kembali normal. Cik Misi pun terkejut! Siap tanye lagi ape rahsianya. Hihihii..

Sepanjang preggy saya mengalami sakit2 badan terutamanya tulang belakang dan bahagian pinggang. Kadang2 tu tahan sakit sampai nak call tukang urut. Tapi, alhamdulillah dengan amalkan ostematrik secara konsisten hilang segala sakit2 badan. Terus tak jadi nak panggil tukang urut. Hahaa! 

Saya terus amalkan Shaklee sehingga bersalin. Ketika saya dalam pantang, saya cuma tambah Zinc Complex. Haa nampak tak sebotol Shaklee boley tahan sehingga 5 atau 6 bulan. Tu yang best dan jimat. Walaupun bersalin secara normal, saya mengalami luke/koyak terlalu banyak/besar. Almaklum le baby 1st..hehee..

Sepanjang mengamalkan zinc complex dan supplemen shaklee yang lain, luka dan jahitan saya cepat sembuh. Semasa dalam pantang juga, perkara yang paling menakjubkan dan tak boleh saya lupekan malah buat semua orang terkejut apabila kepala anak saya jadi tegak je bila dukung, tak lembik atau telentok2...

Mase usia anak saya sebulan pulak, kaki anak saya jadi kuat apabila cuba didirikan. Jiran2 yang datang menziarah pun teruje melihatnya. Sampai mak mentue saya gelarnya ‘Baby Shaklee’ disebabkan telebih kalsium gaknya. Hahaa! Tu lah hakikatnya….

Ostematrik juga banyak membantu saya dalam penyusuan. Saya sentiasa amalkan ostematrik sebelum tidur. Bila tengah malam Miss B saya akan jadi bengkak sebab banyak susu. Sampai basah baju saya dibuatnya. Hihii.. Alhamdulillah rezeki anak saya untuk menikmati titisan emas ni secukupnya...

Vita C juga banyak membantu saya dari segi kulit muka. Sebelum amalkan Vita C Shaklee, kulit muka saya sangat kusam, betompok2 dengan parut jerawat dan tona kulit tak sekata...
Alhamdulillah, sejak amalkan Vita C Shaklee, kulit saya kembali sekata. Tak de dah tompok2/parut jerawat. Paling bestnya kulit semakin cerah dan jerawat pun malu2 nak keluar. Hihiii..

Itu lah pengalaman saya mengamalkan Shaklee sehingga hari ini. Tanpa Shaklee mungkin badan saya sentiasa jadi letih lesu dan tak bermaya. Terima kasih Shaklee kerana telah membuatkan saya jadi cantik secara sihat dari segi zahir dan batin. 

Alhamdulillah…
sekian terima kasih Shaklee… 

................................................................................................................................

Credit to Page Facebook Supermom Shaklee Story 

Jom join pertandingan Supermom Shaklee Story ini dengan like & share wajah selfie anda bersama Produk Shaklee!


Nak tahu lebih banyak lagi testimoni yang telah berjaya dengan Produk Shaklee? 
Jom kita check it out Facebook Page Supermom Shaklee Story 

Anda juga boleh meneyrtai pertandingan Supermom Shaklee Story ini hanya dengan :
1. Selfie bersama produk Shaklee anda
2. Coretkan kisah bersama Shaklee tersebut
3. PM kan cerita anda kepada kami di Fb Page diatas. 

Mudah kan? Jom join untuk memenangi hadiah bulanan, dan hadiah UTAMA ke Bali 2 orang!! Boleh lah ber honeymoon hihi


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Hadhatina Mkb (ID 846060)
Facebook : Hadhatina Mkb
No Tel : 019 293 9886
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya