Mencegah Al-Zheimer Dari Awal

Pencegahan Awal Al-Zheimer


Walaupun Al-Zheimer tiada ubatnya, tetapi ia boleh dicegah dengan mengamalkan langkah-langkah pencegahan awal sejak dari muda. Ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelak penyakit nyanyuk ini. Antaranya adalah seperti :

1. Consume makanan yang mengandungi Antioksidan : Contoh antioksidan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Terlalu banyak buah-buahan yang boleh diamalkan contohnya seperti anggur, tomato, 
bawang putih dan brokoli. 

Buah Antioksidan

Vivix yang diproses dari buah berry mengandungi antioksidan yang baik. Jadi langkah yang mudah amalkanlah Vivix.
2. Elak makanan berlemak  : Makanan berlemak sangat tidak baik untuk otak kerana ia memacu otak kearah simptom nyanyuk. Bukan itu sahaja, cuba kurangkan makanan yang bergoreng. Kerana makanan yang bergoreng bukan saja menyerap minyak yang terlampau, malah membuatkan otak anda tidak berfungsi dengan efisyen.
3.  Olahraga : Rajinlah berolahraga. Ia menyumbang kepada otak yang aktif dan jantung yang sihat. Selain menggerakkan otak supaya bekerja dengan sihat ia juga menyihatkan badan. Otak cergas, badan pun sihat. Kolesterol yang baik dihasilkan apabila kita melakukan olahraga, dan berfungsi sebagai anti-inflamasi untuk mencegah kerosakan pada sistem otak.
Olahraga
4. Ransang Pertumbuhan Otak : Otak mula menyusut apabila usia mencapai 30 ke 40 tahun keatas. Ransang pertumbuhan otak anda dan pengkatifannya dengan rajin belajar. Pelbagai cara belajar yang anda boleh lakukan, seperti banyakkan membaca buku, banyakkan berfikir, merancang, membaca artikel, browsing di internet, ataupun beli permainan seperti soduku.

Ransang otak anda

5. Kurangkan makanan manis : Makanan manis sama juga seperti makanan yang berlemak. Selain merosakkan otak malah ia melembapkan otak. Nak ke otak anda lembap? Seorang neorphatologist telah membuat penelitian mengenai Al-Szheimer mengesahkan seorang yang mengambil gula dalam kuantiti yang banyak hanya akan merosakkan kondisi otak. Jadi, paling penting cegah anak-anak anda dari makan gula-gula berlebihan. Kerana kanak-kanak yang sedang membesar sangat memerlukan tumbesaran otak yang sihat dan jaminan dari terkena penyakit nyanyuk.
Gula-gula
6.  Masak Makanan Sendiri Di rumah : Dengan masak sendiri dirumah, anda dapat memastikan yang manakah makanan terbaik untuk anda makan. Yang pastinya ia lebih sihat kerana tiada bahan pengawet, perasa tambahan yang lain.

Bekal masak sendiri
7.  Jaga Kebersihan Gigi : Selalulah menggosok gigi dan memebrsihkan diri anda. Lebih baik jika gunakan flos. Gigi dan gusi yang tidak bersih cenderung mengakibatkan iq semakin rendah. Dengan menggosok gigi juga mampu mempertajamkan minda dan otak anda. Sunnah nabi juga.
Gosok Gigi

8.  Kenali Tanda-Tanda Awal Al-Zheimer : Tanda-tanda awal yang pernah saya sebutkan pada antaranya sebelum ini. Susah untuk menganggar jarak, selalu bertanyakan mengenai tempat yang diletak. 

Jadi, kita tidak tahu bila Al-Zheimer akan menyerang mungkin esok, hari ini, tahun depan ataupun lain hari. Mungkin ada sesetangah orang yang sudah mempunyai tanda-tanda menghidap Al-Zheimer.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

Hadhatina Mkb (ID 846060)
Facebook : Hadhatina Mkb
No Tel : 019 293 9886
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya