Awas 5 Penyakit Yang Mudah Menyerang Ketika Musim Banjir

2014 baru sahaja berakhir. Pelbagai peristiwa yang tidak dapat dilupakan. Jika kita lihat dilaman-laman sosial, terlalu banyak cerita lebih-lebih lagi mengenai bencana banjir yang menyentuh hati menimpa pantai timur Malaysia.  


Banjir di Terengganu 2014
Dalam keadaan banjir tersebut, pelbagai penyakit boleh menyerang. Tidak kurang demam dan selesema malah penyakit-penyakit lain. Daripada sakit yang biasa, ia boleh membawa kepada sakit yang lebih teruk. 

Ada 5 Penyakit Yang Perlu Anda Awasi Ketika Musim Banjir. Take note ye.

  1. Cirit- birit biasa berlaku kerana makanan yang tidak elok. Biasakan cuci tangan sebelum makan.
  2. Demam Denggi bermula dari nyamuk Aedes yang membiak di tempat takungan air. Dengan memastikan antibodi yang kuat, mampu mencegah dari mendapat demam denggi. Simptom yang biasa terjadi apabila anda rasa sakit sendi dan otot, demam seperti tulang pecah, dan kulit gatal-gatal
  3. Leptospirosis / Penyakit Kencing Tikus  yang boleh dijangkiti kepada manusia bermula daripada tahi atau air kencing tikus. Kebiasaanya waktu hujan dan banjir, tikus akan banyak. Pastikan makanan anda ditutup dengan kemas. Kerana jangkitan kencing tikus boleh membawa maut.
  4. Jangkitan Pernafasan Akut (Ispa) / Bronchitis  yang biasa akan menimpa mereka yang berada di tempat pengumpulan mangsa banjir. Ini kerana keadaan kawasan yang terpengap, dan penuh dengan orang menyebabkan udara tidak bersih. Pesakit akan merasa sesak nafas dan kesukaran untuk bernafas.
  5. Alahan Dan Gatal Kulit ini bermula dari air banir yang kotor. Alahan dan bintik-bintik merah yang wujud boleh merebak keseluruh badan. Segera lakukan rawatan dan sapu ubat yang sepatutnya.
Dalam situasi sebegini, untuk mendapatkan ubat-ubatan mungkin agak terhad. Persediaan awal untuk mencegah penyakit hadir dalam badan kita harus dititikberatkan. 

Jadi sebagai langkah pencegahannya adalah, anda harus kuatkan antibodi badan anda. Supaya badan anda boleh melawan sakit tersebut. Terdapat beberapa cara untuk menguatkan antibodi. Contoh utama ambil supplement / makanan tambahan. So, Jom jadikan makanan tambahan yang berkhasiat sebagai makanan rutin harian anda.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang!

-AYU- 
Facebook : Siti Mashidayu
No Tel : 019 548 2386
COD Area : Shah Alam & Subang Jaya