Nov 20, 2010

Usus Sihat, Anda pun Ceria - Jom Baca Tips Usus Sihat!


"Every tissue is fed by the blood, which is supplied by the intestinal system. When the intestines are dirty, the blood is dirty, and so are the organs and tissues. It is the intestinal system that has to be cared for first before any effective healing can take place."
Barnard Jensen, PhD



FAKTA MENGGEMPARKAN!!!

• 90% PELBAGAI PENYAKIT ADALAH BERKAITAN DENGAN USUS YANG TIDAK BERSIH [KOLEJ PERUBATAN ENGLAND]

• 500,000 KEMATIAN DI SELURUH DUNIA ADALAH DISEBABKAN KANSER KOLON [THE STAR, 13 MEI 2004]

• 5 JUTA RAKYAT MALAYSIA MENGALAMI PELBAGAI MASALAH PENGHADAMAN SEPERTI KESAKITAN BAHAGIAN PERUT, KEMBUNG, SEMBELIT DAN LAIN-LAIN. USUS KOTOR, PUNCA PELBAGAI PENYAKIT!

So, apa tips yang saya nak kongsikan di sini?
•Keeping a fluid intake of three quarts plus

Hydrate, dissolve, disinfect, soothe, and tonify intestinal tissue. - very true! and jangan lupa, pengamal suplemen/ jamu memang kena minum air dengan banyak. Reason : makan vitamin darah jadi pekat. makan jamu badan jadi panas.
•Taking 30-40 grams of fiber daily
Fiber has the capacity to extract many feet of mucus from the intestinal walls in a short period of time. Fruits are solvents in the system and acid fruits are the strongest solvents. - sayur2an dan buah2an bukan dimakan sebab vitamin aje, tapi sebab serat yang badan kita perlukan. tapi, kalau malas makan buah/ sayut, korang boleh dapatkan fiber SHAKLEE.
•Eating a high volume of fresh fruits and vegetables
Herbal and dietary products may be used to disinfect, soothe, and tonify tissue. Antiviral, anti fungal, antibacterial herbs.
•Chewing your food thoroughly - jangan makan dengan gelojoh. sebab tu ada orang kata, kunyah 40 kali. tu tujuannya nak bagi makanan tu betul2 hancur before masuk dalam perut untuk diproses. korang sayang perut korang tak? :)

•Fasting - very true! bila berpuasa kita bagi sistem penghadaman kita berehat. see? betapa perintah ALLAH tu ada hikmahnya. (hihi! semalam baru je diskas dgn hubby kenapa saya suka puasa time exam dulu2)

•Squatting or using the squatting stool while having a bowel movement - tak sure lak ni. saya prefer tandas duduk sebenarnya hehe. tapi saya ingat masa pergi kursus kepimpinan naqibah dulu, ustaz tu memang ada ajar cara 'membuang' yang betul yang memang kasi 'clear' perut kita, dan tujuan kena tutup kepala time membuang. ada kawan2 yang tahu? coz saya dah lupa certain part.

•Resolve the issues that are harming you in any way emotionally and mentally - setuju! bila tension senang kena sembelit. betul tak? memang ada kaitan ada emosi dengan sistem badan, yang ni sape expert boleh tolong explain tak? (hehehe.. thats why korang kena ambik b complex)

•Abdominal massage upon rising in clockwise direction
Massage therapy and a regular exercise program break up hardened matter, stimulate lymph circulation, and tonify weakened abdominal tissue. - menarik ni! maknanya saya kena rajin buat sit up la kan pasni.. hehehe.. perut kempis berotot, serta sihat dan cantik luar dan dalam.
•Breathing deeply down into abdomen when having a bowel movement
Breathing, exercise, yoga and meditation are the best ways to focus on and train ourselves to breathe. The rhythm of the breath is the basis of peristalsis, relaxation of the nervous system and regeneration of the blood. All are necessary for a healthy intestines to work. - baru tahu! hahaha! concern saya selama ni cumalah teknik pernafasan yang betul untuk emosi yang sihat hehehe.
Juga, kepada kawan-kawan yang nak tahu, apa produk SHAKLEE yang boleh diambil untuk tujuan menyahtoksinkan kolon. Antaranya :-
  1. HerbLax
  2. Fiber Plan UnFlavoured
  3. Alfalfa
Tunggu next entry ye?

references:

  
lots of love,