Nov 16, 2010

Tips WAHM : 50 Ways to Do Everything Better and Faster - PART II

Selamat Bercuti semua!

Okey! Nak bayar hutang ni... saya nak sambung lagi 25 tips untuk memudahkan urusan harian seorang SAHM | WAHM | FTWM
26. Keep a phone book in your car to avoid unnecessary calls to 411 and to quickly look up addresses.
- Instead of your handphone, korang bolehlah gunapakai cara ni since ada sesetengah orang ni suka TERtinggal handphone. atau kurang-kurang pun handphone rosak. so, kalau ada emergency korang still ada backup list of contacts yang penting kan? Lagi satu, let say, korang terdelete nombor dalam handphone/ unknown nos/ guna handphone baru .. kan senang?
27. Set up two folders related to your child's schoolwork — one for school notices and the other for schoolwork you want to keep.
- Yep! Dulu masa saya belajar pun saya suka buat macam ni. Untuk apa2 surat yang non-academic ke, aktiviti koko ke, derma ke.. letak satu fail lain. Untuk pantau homeworks, assignments ada fail lain
28. Skip folding laundry and instead hang up all clothing except for socks, underwear, linens, and towels.
- Yang ni korang memang kena beli hanger baju banyak-banyak. Untuk seluar kerja, saya suka guna hanger Ikea yang sepit tu - kemas. Iron nipis2 then hang. Cara ni sebenarnya kena pandai gak.. bukan semua pakaian lak korang kena hang. Baju2 basahan, harian takyahle.. kalau rajin, iron siap-siap baru hang. So, by the time nak guna dah ready.
29. Grocery shop on the weekends or, if you don't want to waste precious weekend time, go to the store after the kids are in bed. You'll whiz through the store with much less frustration because you're not also feeling the pressure to get dinner on the table and everyone into bed on time.
- bagi WAHM macam saya, sebenarnya lebih mudah. Saya boleh membeli-belah pada hari-hari biasa je.
30. Choose meats or other proteins that can be used for several meals during a week. A store-bought rotisserie chicken can be shredded and used for several dishes, like chicken enchiladas, homemade chicken soup, and chicken salad. Slow-cooked pork tenderloin can double as barbecued pork sandwiches with just a bottle of barbecue sauce. Cooked beans can go in salad, tacos, and vegetable soup.
- Saya suka beli ayam, coz boleh buat macam-macam resepi. Potong siap-siap, asingkan ikut keperluan (sup, perencah bihun, goreng), then bekukan.
31. Open mail with the trash can nearby so junk mail and catalogs can be thrown out immediately. Even better, sign up with a free service for reducing junk mail like the National Do Not Mail list.
- hehe! Kelakar lak ayat hujung tu since tak applicable kot kat Malaysia. Tapi yes, buka surat tu terus je buang mana yang tak perlu. takyah buat koleksi.
32. Keep cardboard boxes labeled "donate," "trash," or "consign" in the garage or storage closet to routinely rid your house of unused items and clutter.
- Very useful. Saya rasa ni sangat bagus. Lagipun, bila nak kemas rumah, or nak cari barang tu senang kan?
33. Save time and money on routine shopping trips by buying items like toothbrushes, toothpaste, shampoo, light bulbs, and batteries in twos when they're on sale.
- Yang ni biasa buat. Saya selalunya shopping dengan hubby. So, bila ada sales kami suka beli stok keperluan rumah banyak-banyak, plus adik-beradik kami ramai. Memang kena sedia selalu.
34. Keep an overnight bag in your car with an extra outfit for each child, including diapers or underwear, nonperishable snacks, and toiletries. In the event of an emergency, messy meal, or whirlwind overnight trip, you're set
- Yep! Ni memang kena buat, kira macam korang preps barang nak ready bersalin la. Senang. Kalau yang ada anak, cara ni memang sangat sesuai diamalkan.
35. Stock a binder or folder with a list of emergency contacts and household instructions for things like watering plants, pet care, and mail collection so you won't have to write everything out each time for a house sitter or babysitter.
- Yang ni samada korang letak dalam folder as suggested, ataupun korang tampal kat tempat-tempat yang sesuai, so senang bs nak refer. Contoh : cara menguruskan susu perahan (EBM) step-by-step. Saya suka tampal resepi kat pintu fridge :)
36. Designate a cabinet in your kitchen for medicine so you'll have easy access to everything from pain reliever to bandages when and where you need them. Make sure it's secured with a child-safe lock.
- Menarik juga idea ni. Ala-ala rumah omputih la.. ada kabinet khas untuk first aid kit.
37. Sort medicine into small, labeled storage bins — one bin for children's medications, one for adult cough and cold remedies, one for first-aid supplies, and so on, and keep them in the locked cabinet.
- Yang ni related dengan nombor 36 tadi.
38. Tape the dosage instructions for common medications like children's acetaminophen to the inside of your medicine cabinet.
- Related dengan nombor 36 dan 37.
39. Splurge on a super fast-drying hair dryer and cut hair-drying time in half.
- Prinsip saya - biar mahal asal berkualiti. Tapi saya kalau beli yang mahal pun selalu dapat murah. Kena pandai shopping gak.
40. Keep a pack of thank-you cards in the glove box of your car or in your daily planner so you can write notes while sitting in the car or waiting for a doctor to see you.
- Ini kiranya korang takle buang masa kan since lapang-lapang boleh tulis kad.

41. Turn your hangers backward at the beginning of every season. Anything left hanging on a hanger that's still turned backward at the end of the season hasn't been worn — give it away!
- Yang ni sebenarnya nak suruh kita jangan pamerkan pakaian yang kita dah tak pakai. Membazir ruang. Once in a months, korang spend la sedikit waktu nak asingkan baju-baju yang dah tak pakai - baju baby, baju masa preggy, baju masa gemuk etc.

42. E-mail your thank-you notes instead of sending a card.
- Preferrable, especially nak hantar thank you card kat interviewer or orang-orang yang bagi hadiah/ wish kita.

43. Schedule your child's doctor's appointments for first thing in the morning when you're less likely to have a long wait.
- Betul! Kalau klinik buka pukul 8 am. Korang booked yang pukul 8 am tu la! Lagi-lagi kalau ke klinik kerajaan, or you're gonna end up berada sehari kat situ.

44. Get rid of one bag of clothes, toys, and books for every bag that comes into the house. It means less stuff to clean up.
- Hehe. Tapi kalau plastik tu elok gak boleh buat plastik sampah.. kih kih kih :). Pada saya, mana-mana beg plastik yang agak-agak berguna tu, simpan elok-elok di tempat yang mudah dicapai (boleh beli plastic organizer macam kat Ikea kot). Yang taknak tu boleh asingkan dan buang.

45. Write down or print out all-important phone numbers — for people like your child's doctor, the next-door neighbor, your veterinarian, and so on — and place the list in an inexpensive picture frame that you keep in your master bedroom or the kitchen. This way, you won't need to write out contact information for a sitter or grandparent — just point out the list, and they'll know who to call in case of emergency.
- Ni lebih kurang macam kat atas. Print cantik-cantik dan tampal kat tempat yang mudah dilihat.

46. Fill a basket with socks and keep it near the front door so kids can quickly grab a pair. Put the shoes they wear most often next to the basket.
- Hah! Yang ni memang menarik. Bolehlah buat bila anak dah ramai.

47. Order diapers and wipes online — no more lugging big boxes home from the store.
- Trend masa kini ;  beli secara online. Tapi saya ingat berfully CD nanti. Tak sempat-sempat nak order lagi.

48. Label shelves in the linen closet so family members know where items like beach towels and guest room sheets belong.
- Saya rasa melabel adalah cara yang sangat praktikal dan applicable untuk declutter our home.

49. Keep an assortment of greeting cards on hand, filed by occasion. You'll save time on trips to the store, and you can quickly take care of an unexpected birthday or send off a heartfelt condolence.
- Betul. Kalau macam saya, yang penting - kad ucapan tahniah kawen, dapat baby, birthday adik-beradik

50. Forget sorting laundry. Wash everything in cold water.
- Tak faham pulak yang ni.

So, apa kesimpulan yang korang dapat?
  1. Melabel itu penting
  2. Printout any important instruction and contact numbers
  3. Kena ada file yang disusun mengikut jenis dokumen, dan simpan elok2 kat rak yang dibuat khas

lots of love,