Nov 19, 2010

Tips paling mudah nak turunkan berat badan

Last week kot.. semasa breakfast, hubby tetiba cakap dengan saya macam ni,
"Abang kena kuruskan badan. Tadi kat tv kata 60% rakyat Malaysia ni termasuk dalam kategori gemuk. Abang ni salah seorang daripada 60% tu lah.."

Hurmm..saya tak sure rancangan mana, tapi hubby pagi-pagi suka tengok MHI. Best tengok celoteh berinfomasi Abby Fana, Ally Iskandar, Wardina dll tu.

So, saya cakap macam ni pulak,
"Malam tadi baru aje sayang bagitau sorang customer suruh rajin exercise sebab dia kata dia breastfeed tapi tak kurus-kurus. Kena exercise la kan bang?"

Kata hubby,
"Sebenarnya yang paling penting makan tu kena jaga, kurangkan makan. Customer sayang tu tak jaga makan tu. Lepas tu memang kena exercise."

Yep! Lepas tu saya buat sedikit pembacaan, dan memang betul, kawan makan adalah perkara nombor satu ye kawan-kawan. Kalau makan tak dikawal dengan baik, korang exercise la macam orang gila pun (hahaha! teruknya ayat!), korang ambik le apa2 ubat kurus pun, shake itu, shake ini, dsb .. inshaALLAH tak berjaya.

Cuma ada TIGA je peraturan penting yang perlu dipatuhi untuk turunkan berat badan. Saya CNP je daripada sini
  1. Make dietary changes -- decrease your fat intake to 20-25% or less of total calories; keep your protein intake up to prevent loss of muscle mass (Recommended Intake of protein for nursing mothers is 65 grams/day for the first 6 months and 62 grams/day between 6 and 12 months).
  2. Spread your calorie intake out -- instead of 2-3 meals, eat 3 smaller meals with snacks between. Your body will be less likely to go into "starvation mode" if you are eating small amounts throughout the day.
  3. Exercise moderately so that you burn more fat while keeping lean muscle mass. Resistance/weight training is a good way to build muscle mass. A person with more muscle mass burns more calories, even when resting.
Nampak tak? :)
lots of love,