Oct 10, 2010

Ajar Anak Anda Membaca - Bagaimana Menggunakan Kaedah Fonetik (Bahagian 1)

usaha tangga kejayaan kan? selain daripada penjagaan dari aspek pemakanan, saya (dan hubby juga), perlu rajin dan berusaha 'lebih' untuk mendidik anak kami. lagi-lagi, icha ni anak sulung. she has to be the role model for her brothers & sisters later. ameen.

emmm... faham-faham jelah, saya ada masanya 'kurang rajin' nak copy paste artikel panjang-panjang ni. so, ni info sharing do's & don't's dalam mengajar anak agar cepat membaca (inshaALLAH)

so, this is some guidelines.

my mom tak guna kaedah ni pun dulu tapi saya before masuk tadika dah pandai membaca - dalam masa yang singkat. you all can ask my sis, harlindahalim. bukan tu aje, usaha mak saya membuatkan saya khatam quran pertama kali masa darjah satu. (hebat tak hebat kan my mom? surirumah yang belajar sampai form 5 aje). saya ni tak cemerlang bila dewasa sebab bercinta time belajar. sebab tu sekarang ni saya sangat marah adik-adik yang bercinta time belajar ! RUGI.
kesimpulannya, kalau ibu-ibu 30 tahun sudah, tanpa knowledge dan kaedah khusus boleh ajar anak membaca cepat, apatah lagi kita kan? tentu lebih bagus, inshaALLAH.

urghhh... saya kena rajin ni!!!! wake up hadha!!!

lots of love,