Persediaan Raya #5 - Jom Kurus Masa Raya!

Lemak Jahat dalam Rendang Raya


Seperti yang telah diterangkan dalam entry ini, lecithin ni sifat utamanya adalah sebagai 'fat emulsifier', yakni 'pemecah lemak'. Selain daripada tu, lecithin ni juga diketahui sebagai suplemen penting untuk minda (selain daripada omega) - menguatkan memori.

Memandangkan raya yang akan menjelang ni, saya dah siap-siap beli sebotol lecithin sebagai persiapan raya. Tujuannya, untuk melancarkan sistem penghadaman dan membantu memecahkan lelemaks, di samping saya dan hubby tetap bergumbira menikmati pelbagai hidangan raya yang, al maklumlah, serba tinggi kolestrol. Orang melayu memang hebat mencipta makanan-makanan macam ni kan? ;-) ahaks!

Untuk mereka yang berniat nak diet, pengambilan lecithin adalah sebanyak 6 - 9 caps sehari.

Bila nak makan semua suplemen ni?

  1. Ostematrix - makan 4 tabs sebelum tidur, setiap sehari. Membekalkan kalsium yang cukup untuk keperluan nutrien harian kita.
  2. Nutriferon - perisai tambahan kepada vitamin C. Boleh beri pada kanak-kawan seawal usia setahun dalam kuantiti sangat minima.
  3. Lecithin - 6 ke 9 biji sehari bergantung kepada keperluan tubuh. Try and error cara makan samada sebelum atau selepas. Saya syorkan sebelum makan. Bahagikan kepada breakfast - lunch - dinner. 


Perisai Raya Shaklee


lots of love,