Aug 23, 2010

Resepi Enak ESP Yang Lazat Dan Berkhasiat

seperti yang dijanjikan, saya mahu upload gambar shake ESP Meal Shake saya khusus buat teman saya, Mas di seri kembangan (~ ececeh.. macam ucapan lagu raya pulak ye?)

sebelum itu ... eye-candy untuk semua yang membaca entry ini (^_^)

pekat dan yummy!!
bahan-bahannya :
5 biji buah kurma (saya gunakan kurma berinti kacang badam)
setengah genggam badam (disregard this kalau guna kurma macam saya)
satu tumbler fresh milk (saya suka dutch lady)
sesudu besar energizing soy protein (yakni ESP ye..)
2 sudu besar Meal Shake (boleh abaikan juga kalau takde.. tapi lagi sedap kalau ada)
cara-cara menyediakan :
** ni kalau nak buat untuk berbuka nanti. sekarang (3.00 ptg) kira dah boleh buat laa..
  1. rendam 5 biji atau lebih buah kurma bersama satu tumbler fresh milk
  2. biar dalam fridge sampai waktu berbuka .. hehehe
  3. nak dekat-dekat berbuka, keluarkan kurma + fresh milk dari fridge
  4. masukkan dalam blender
  5. masukkan ESP dan Meal Shake
  6. masukkan sedikit air (anggaran setengah cawan sebab bancuhan ni pekat)
  7. blend sampai ranum
  8. lepas tu, keluarkan dan masukkan dalam shaker atau tumbler
  9. goncang.. goncang.. goncang..
  10. siap! sila hidangkan..

note :  kalau tak BF tu silalah tambah ais atau blend dengan ais .. sedappppp!!

saya semalam tak makan langsung alfalfa. alhamdulillah.. maybe the mixed of these five ingredients (ESP, Meal Shake, dates, fresh milk, badam) ;  yang kaya dengan protein dan kalsium , sampai sekarang rasa full aje. seronok kan? kira saya skipped makan vitamin harini still ok sebab Meal Shake tolong cover keperluan nutrien saya.

resepi ni a bit pekat, rasa macam aiskrim vanilla (sebab ada Meal Shake), boleh kunyah-kunyah coz ada badam , manis sebab kurma,  dan berlemak gitu sebab fresh milk... korang pandai-pandai adjust ikut selera korang k? cubalah ye!

(^_^)

** more info on ESP
** more info on Meal Shake