Jul 6, 2010

Mengatasi Masalah Kurang Fokus

Salam sayang,

Harini saya kongsikan tips untuk atasi masalah KURANG FOKUS ya :))
Ramai menghadapi masalah tak fokus. Bererti, pada satu masa, macam-macam nak dibuatkan, sampai satu pun tak jalan. Masalah besar juga.

Ada laporan mengatakan manusia mempunyai 50,000 - 60,000 fikiran / thoughts perday. Oleh kerana terlalu banyak yang difikirkan dalam kepala kita, tu yang terjadinya terlalu banyak perkara kita hendak lakukan, kerana apa yang kita fikir, adalah apa yang kita akan buat. Dan bila terlalu banyak difikiran, maka, kita hilang fokus.

So nak buat macam mana?

Permudahkan hidup kita. Simplify your life. Gunakan kertas dan pen untuk menulis apa yang anda perlu lakukan hari ini. Aksi menulis apa yang kita hendak lakukan bagaikan mengeluarkan buah fikiran kita ke kertas- suatu yang berbentuk nyata, dan boleh dipegang.

Fokuskan kepada apa yang anda tulis sahaja. Pada kertas tersebut, sebolehnya hanya mengandungi 3 kerja besar yang perlu anda lakukan hari ini. 3 kerja sederhana dan 3 kerja kecil untuk hari ini.

Rancangkan dan jadualkan hari anda. Kerana 10 minit merancang hari akan menjimat berjam-jam hari anda oleh kerana anda melakukan perancangan untuk lebih fokus.
Alhamdulillah. Tiga aje. InshaALLAH sama-sama kita apply dalam kehidupan seharian.

Selain tu, saya ambil kesempatan untuk story pasal salah satu suplemen best untuk fungsi otak, iaitu Omega Guard.

Credit entry cik pau dan entry kak N



Omega Guard untuk fungsi otak


Apa itu Omega Guard?

Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghlangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya.
Minyak ikan boleh diperolehi secara semulajadi dari ikan2 laut seperti ikan kod, ikan kembung, ikan salmon dan sebagainya. Namun, kenapa kita masih perlu ambil fish oil dalam bentuk kapsul, dengan kata lain Omega Guard
1. Ikan2 laut mengandungi merkuri yang tinggi disebabkan oleh pencemaran. Jadi ia memberikan kesan uyang tidak baik kepada kesihatan.
2. Kita memasak ikan dalam suhu tinggi yang boleh merosakkan khasiat minyak ikan itu sendiri.

Kebaikan Omega Guard:

1. Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
2. Membantu mengurangkan risiko alzheimer (nyanyuk)
3. Membantu dalam proses pembelajaran.

Nota tambahan : 

Ibu menyusu sangat digalakkan mengambil omega kerana dapat meningkatkan kandungan DHA dalam susu badan di samping membantu mempertingkatkan lagi kesihatan jantung dan memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. Selain daripada itu, ia juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita. Bagi ibu hamil, seawal trimester kedua dah boleh ambil Omega Guard ni ya.